Udarbejdet af:

Hvad kan lægen gøre?

Lægen kan vælge at bruge midler, du skal anvende lokalt på huden, der hvor bumserne er - (lokalbehandling), eller lægen kan vælge at give dig tabletter - (tabletbehandling).

Lokalbehandling

Følgende midler er alle receptpligtige til lokalbehandling: Adapalen, isotretinoin, azelainsyre og clindamycin. Midlerne har få bivirkninger, hyppigst ses rødme og irritation af huden. Midlerne er effektive hos mange, men det kræver, at du bruger dem i længere tid (2-4 måneder). Skulle du få bivirkninger kan du forsøge at bruge midlerne mindre hyppigt, eventuelt helt holde op, så forsvinder bivirkningerne.

Tabletbehandling

Typisk vil lægen, såfremt lokalbehandlingen ikke hjælper, vælge at give dig tabletter med antibiotika. Antibiotika er stoffer, der dræber bakterierne i hårsækken, og derved hindrer irritationen i huden. Behandlingen vil ofte strække sig over måneder.
Denne behandling er normalt effektiv, men ikke uden bivirkninger. Især kvalme, opkastninger samt hyppig og tynd afføring forekommer.
Der er imidlertidig også andre problemer, når du skal tage antibiotika i flere måneder - nemlig udvikling af bakterier, som er modstandsdygtige overfor det antibiotika, du tager. Det vil derfor kun være sjældent, at du skal tage antibiotika mod bumser længere end 6 måneder.
Til piger med bumser, som samtidig har et behov for beskyttelse mod graviditet, findes der en bestemt slags p-piller (Diane® Mite). Diane® Mite beskytter mod graviditet og er samtidig effektiv mod bumser. Det er vigtigt at vide, at Diane® Mite først virker mod bumser, når du har taget dem i 4-6 måneder.
Vedrørende bivirkningerne ved Diane® Mite - spørg din egen læge.

Henvisning til hudlæge

Som sidste mulighed kan din læge henvise dig til en hudlæge, som kan give dig en kur med Roaccutan®-kapsler. Det kan din egen læge ikke. Roaccutan® gives som en kur over 4-6 måneder. Almindeligvis vil Roaccutan® kun blive givet til svære former for bumser, eller såfremt de øvrige midler ikke har virket. Grunden til, at alle med bumser ikke får Roaccutan®, er bivirkningerne. Næsten alle får bivirkninger i form af tørre slimhinder i øjne, næse og mund. Mere sjældent er ledsmerter og udslæt. Det er nødvendigt, at du går til regelmæssig kontrol hos hudlægen blandt andet for at få taget blodprøver. Et andet problem ved Roaccutan® er en skadelig påvirkning af fostre hos gravide. Derfor skal alle piger, der anvender Roaccutan®, være sikret mod graviditet (f.eks. ved at tage p-piller), og pigerne skal være sikre på, at de ikke er gravide, inden de starter med Roaccutan®.

Når alt dette er sagt, skal det samtidig gøres klart, at Roaccutan® er det mest effektive middel, der findes, og at man altid kan ophøre med behandlingen, såfremt der opstår bivirkninger. Bivirkningerne forsvinder nogle dage efter, at kuren er afsluttet.

  • Lokalbehandling

    Effektiv med få bivirkninger
  • Tabletbehandling.

    Mere effektiv med nogle bivirkninger
  • Roaccutan®.

    Meget effektiv med flere bivirkninger

Som du kan se, er der en sammenhæng, imellem hvor effektive midlerne er, og hvor mange bivirkninger de har. Jo mere effektivt midlet er - jo flere bivirkninger. 

Midler, som lægen har givet dig, er til eget brug. Det kan være direkte farligt at låne receptmedicin af hinanden.