Udarbejdet af:

Hæmorider

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hæmorider er så hyppigt forekommende, at de kan betegnes som en tilstand og ikke en sygdom. Hæmorider er udposninger af tarmens slimhinde, som er fyldt med blod. Blødning og smerter er typiske tegn.  Har man først fået en hæmoride vil der komme andre – hæmorider er en uven for livet. Hård afføring og pressen ved toiletbesøg fører til dannelse af hæmorider. De fleste hæmorider kan du selv behandle. Ved kraftige smerter eller gentagne blødninger kan din egen læge udskrive noget creme og/eller stikpiller. En sjælden gang kan det blive nødvendigt at operere.

En tredjedel af den danske befolkning har hæmorider. Hæmorider er udposninger af slimhinden i endetarmen, som er fyldt med blod. Forstoppelse, diare, kraftig pressen i forbindelse med toiletbesøg, tungt fysik arbejde og graviditet kan føre til udvikling af hæmorider.

Blødning over hele toiletkummen er et typisk tegn på, at en hæmoride er sprunget. Det er ligesom en ballon fyldt med blod, som man prikker hul på. Blodet sprøjter hele kummen til. Det kan se voldsomt ud, men blødningen stopper, så snart udposningen er tømt for blod.

Smerter, slim, kløe og irritation kan også være tegn på hæmorider. Nogle gange kan man selv føle en ”bule” lige ved endetarmsåbningen. Bulen kan proppes op igen i endetarmen, så den ikke hænger udenfor. Hvis bulen er stor nok, kan den blive klemt og det giver kraftige smerter ved endetarmsåbningen. Bulen er da stor og meget øm.

Hvad kan du selv gøre?

Langt de fleste med hæmorider, kan selv klare problemet. Du bør undgå forstoppelse. Spis kost med ekstra fiber, dyrk motion daglig og drik rigeligt med vand. Desuden skal du sørge for gode toiletvaner, dvs. ikke udsætte trangen, have faste tider for toiletbesøg, undgå for meget pressen og ikke læse på toilettet.

Hvis du får en stor hæmoride, som bliver klemt ved endetarmsåbningen, skal du hurtigst muligt proppe den op igen i endetarmen med en finger. Lokal afkøling med is eller isvand kan lindre og få hæmoriden til at blive mindre som dermed bliver lettere at proppe op igen.

Hvad kan din egen læge gøre?

Hvis du opdager blod i toilettet og du ikke er sikker på, at blodet kommer fra en hæmoride.

Hvis du bliver ved med at bløde, selvom du ikke er forstoppet og har gode toiletvaner.

Hvis du får kraftige smerter og du ikke kan proppe hæmoriden op igen.

Din praktiserende læge kan med en kort kikkert se op i din endetarm og afklare, om du har hæmorider. En sådan kikkert undersøgelse er kun nødvendigt, hvis lægen er usikker på om dine gener skyldes hæmorider eller noget andet.

Lægen kan udskrive noget creme og/eller stikpiller, som får hæmoriderne til at blive mindre og som tager smerterne. Herudover vil lægen rådgive om afføringsmidler, hvis der er forstoppelse.

Har du stærke smerter på grund af en klemt hæmoride kan lægen proppe den op igen i endetarmen.

 

Hvad kan en speciallæge gøre?

I sjældne tilfælde ved vedvarende blødning og smerter trods din egen og din praktiserende læges behandling, kan en speciallæge hjælpe dig.

Ved usikkerhed om det er hæmorider, der giver dig gener, kan speciallægen vælge at se op i din endetarm med en kikkert. 

Speciallægen kan skære hæmoriderne væk eller sætte et gummibånd omkring hæmoriden. Den mest simple metode er at sætte et gummibånd omkring hæmoride, som derved mister sin blodforsyning og ”dør”. Ved operationen skæres hæmorider og omgivende hud væk. Speciallægen vil rådgive dig om, hvilken metode der bedst lige netop for dig.