Udarbejdet af:

Din motivation er nøglen til fremgang

Motivation er en tilstand af vilje til forandring. Det drejer sig om at finde frem til en åbenhed over for forandring og søge den hjælp, der kan holde en på sporet og støtte en igennem de stadier, man skal igennem, før nye gode vaner er indarbejdet som noget helt naturligt. 

De stadier man gennemgår kaldes også forandringens hjul, som består af 6 stadier:

FORANDRINGSHJULET

1. Før overvejelsesstadiet
Man har ikke rigtig erkendt problemet og har mange gode grunde til at leve som før.

2. Overvejelsesstadiet
Springet hertil er det store spring i forandringsprocessen. I overvejelsesstadiet ønsker man reelt at overveje mulighederne for at ændre adfærd, men man er stadig tvivlende overfor, om man er parat. I dette stadie kan det være afgørende, at man udfylder balanceskemaerne, som netop får en til at fokusere på fordele og ulemper ved at ændre adfærd. 

3. Forberedelsesstadiet
Nu har man besluttet sig for, at der skal ske noget. Her drejer det sig om, at man får styrket sin selvtillid og tro på, at man kan, det man gerne vil. I denne fase er det vigtigt, at de adfærdsændringer man går i gang med også er realistiske. F.eks. at løbeturen ikke skal være så lang, at man gør alt for at undgå at tage turen en gang til. Små skridt i den rigtige retning er bedre end det store skridt, der aldrig bliver taget. Beslutningerne i denne fase skal komme indefra, det er noget jeg selv har bestemt.

4. Handlingsstadiet
Adfærdsændringerne er i gang, og man er motiveret. Man ser frem til, at indsatserne giver resultater - lavere vægt, mindretaljemål, positiv feedback fra omgivelserne, og større velbefindende. Ved de jævnlige kontroller i lægehuset er det vigtigt, at man føler, at de også går op i problemet og giver motiverende feedback.

5. Vedligeholdelsesstadiet
Resultaterne har vist sig, vægten er gået ned, men det fjerner ikke årsagen til overvægten, som skyldes forkerte kostvaner og manglende motion. I vedligeholdelsesstadiet drejer det sig om at få hjælp til at sætte fokus på den risiko, der er for at falde tilbage til gamle vaner. Her er det vigtigt at tale om faldgruber, f.eks. hvordan man undgår den kaloriebombe, man måske tidligere fik om eftermiddagen.

6. Tilbagefaldsstadiet
Alle vil få tilbagefald, og spørgsmålet er, hvordan man på en positiv måde får opfanget de situationer og fristelser, der er til tilbagefaldet og få en åben dialog om dette. Kan man sige det, kan man også gøre det. Hvis man tør sætte præcise ord på, hvad der giver en lyst til at springe motionen over, så er det en større overvindelse for en selv at springe den over næste gang. I tilbagefaldsstadiet drejer det sig kort sagt om at opsamle “fif” til, hvordan man undgår at “falde i vandet”. Når du har fundet motivationen til at ændre kost og øge din fysiske aktivitet, melder spørgsmålene sig:

- Hvad skal jeg så spise?
- Hvor meget motion skal jeg dyrke?

 

Læs videre om Hvad skal jeg så spise?