Udarbejdet af:

Besvimelse

Synkope (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Når blodforsyningen til hjernen svigter besvimer du. Bevidstheden forsvinder kortvarig og du falder om. De fleste kommer hurtig til sig selv og kan ikke huske, hvad det var, der skete. De allerfleste besvimelser er helt ufarlige og har en naturlig forklaring. For at udelukke hjertesygdom eller nervesygdom bør alle, der har været besvimet, blive undersøgt af en læge.

En besvimelse er både hyppig og ufarlig. Omkring hver tredje har prøvet at besvime en enkelt eller to gange. 

Når blodtrykket bliver tilstrækkeligt lavt, kommer der ikke blod nok op til hjernen og så besvimer du. Når du falder og ligger ned, kommer der igen blod til hjernen og så du vågner op igen. Normalt vil den besvimede været klar i hovedet men kan ikke huske, hvad det var der skete. 

Årsagen til at blodtrykket falder kan være smerte, forskrækkelse, for meget varme, væskeunderskud eller at man rejser sig hurtigt fra siddende eller liggende stilling.

Et typisk eksempel kan være at man kommer til at skære sig i en finger så det bløder – det gør ondt og man bliver forskrækket. 

I sjældne tilfælde kan besvimelse være tegn på hjertesygdom eller nervesygdom. Den besvimede vil da have andre symptomer på hjertesygdom – ofte brystsmerter eller åndenød - eller nervesygdom med lammelser, besvær med at tale eller forvirring.

Klik for at læse om hvordan du vurderer den syge.