Udarbejdet af:

Blodige opkastninger

Hæmatemese (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Blodige opkastninger rammer både yngre og ældre. Blodet kan være frisk rødt eller ligne ”kaffegrums”. De hyppigste årsager er mavesår og åreknuder i spiserøret. Alle med blodige opkastninger skal kontakte lægen med det samme.

Blodige opkastninger er sjældne men alvorlige. Alle – både unge og ældre – kan få blodige opkastninger. Jo ældre man er, jo mere farligt er det.

Blodige opkastninger skyldes blødning i spiserøret eller mavesækken. Opkastninger kan være med frisk rødt blod eller ligne ”kaffegrums”. De friske røde blodige opkastninger skyldes sygdomme (åreknuder eller rifter) i spiserøret. De ”kaffegrums” lignende opkastninger skyldes sygdomme i mavesækken (mavesår).

Yngre med kraftige opkastninger, ofte i tilslutning til indtag af alkohol, kan pådrage sig en lille rift i spiserøret og derfor vil der være lidt frisk rødt blod i opkastningerne. Hvis der kun er meget lidt frisk blod i opkastningerne, vil lægerne se tilstanden an, da den ikke er farlig.

Mavesår er en hyppig årsag til blodige opkastninger og ses oftest hos midaldrende. I perioden op til de blodige opkastninger, vil der som regel have været smerter i den øverste del af maven.

Åreknuder i spiserøret er en sjælden men alvorlig årsag til blodige opkastninger. Opkastningerne er med store mængder frisk rødt blod. Åreknuder ses hyppigt ved skrumpelever og kan skyldes et længerevarende alkoholmisbrug.

Et større blodtab kan medføre fald i blodtrykket og stigende puls. Huden bliver kold, bleg og klam. Bevidstheden bliver svækket. Lægerne taler da om en choktilstand, som er livstruende. Opgørelser viser, at ved kraftige blødninger vil 10 % dø af det.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Du kan ikke selv gøre noget udover at kontakte lægen med det samme.

Kontakt lægen i morgen

Du ska altid kontakte længen med det samme.

Kontakt lægen med det samme

Det er vigtigt, at du kontakter lægen med det samme. Langt de fleste bliver indlagt akut på et sygehus, hvor lægen ved en kikkertundersøgelse (et endoskop) undersøger spiserør og mavesæk for at finde ud af hvor det bløder fra. Behandlingen kan være medicin eller operation.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region