Udarbejdet af:

Forstoppelse

Obstipatio (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forstoppelse er en meget hyppig tilstand. Hos de fleste skyldes forstoppelse lavt væskeindtag, manglende motion, fiberfattig kost eller bivirkning til medicin. Du kan selv behandle din forstoppelse. Hvis du har forstoppelse og ondt i maven samtidig bør du kontakte lægen.

Forstoppelse er en hyppig tilstand. Det er kun de færreste af os, der har regelmæssig daglig afføring på et bestemt tidspunkt. Omkring 20 % af alle er ind i mellem generet af forstoppelse og 10 % bruger afføringsmidler. 

Ved forstoppelse er der lang tid (over 2 døgn) mellem de enkelte afføringer og samtidig gener i form at behov for at presse, fornemmelse af mangelfuld tømning af tarmen og hård knoldet afføring. 

Forstoppelse kan over kortere tid (få døgn) være meget generende – det kaldes akut forstoppelse. I andre tilfælde går der uger før tilstanden generer – det kaldes kronisk forstoppelse. 

Fiberfattig kost, for lidt at drikke, manglende motion og brug af medicin er de hyppigste årsager til akut forstoppelse. Forstoppelse er en hyppig bivirkning til medicin. 

Enkelte tarmsygdomme – herunder kræft i tyktarmen – kan give kronisk forstoppelse men hos 90 % af alle med kronisk forstoppelse findes ingen bagvedliggende sygdom.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Det er vigtigt at vide at kun de færreste har regelmæssig daglig afføring. 

Ved kronisk forstoppelse (gener og mere end to døgn mellem afføringerne igennem længere tid) kan du forsøge med fibertilskud og motion. Fibertilskud kan tages som hvedeklid eller som specialprodukter i håndkøb. Apoteket kan råde dig. Fibertilskud og motion er det mest effektive middel mod forstoppelse, men virker først ordentligt efter nogle måneder. 

Ved akut forstoppelse findes der forskellige midler i håndkøb fx Lactulose. Rigelig væske og motion er også vigtig ved akut forstoppelse.

Kontakt lægen i morgen

Ved akut forstoppelse.

Ved mavesmerter og forstoppelse.

Kontakt lægen med det samme

Ved stærke mavesmerter og forstoppelse.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region