Udarbejdet af:

Myggestik

Culex morsus (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Myggestik kender vi alle til. De er generende men yderst sjældent farlige. Nogle reagerer særligt kraftigt på myggestik og kan udvikle meget store hævelser. Lægen kan i de tilfælde udskrive binyrebarkhormon på recept. Der kan gå betændelse i et myggestik, som kræver antibiotika.

Myg stikker dig for at suge blod. Når myggen bider, kommer der spyt ned i såret. Det er spyttet, der giver reaktionen i huden. Det er ikke gift, som ved hvepse- eller bistik.

Huden reagerer på myggestik med hævelse og kløe. Der er stor forskel – fra person til person – hvor kraftig hævelsen bliver. Nogle får bare en lille rød knop, medens andre udvikler store hævede områder - op til 10 centimeter i diameter.

Allergiske reaktioner – som de ses ved bi- og hvepsestik – forekommer stort set aldrig. Myggestik i Norden er derfor aldrig farlige.

Når du klør i et myggestik, kan du overføre bakterier til såret. Derved kan der opstå betændelse i huden, som skal behandles med antibiotika. Ved betændelse tiltager hævelsen og huden bliver mere øm, rød og varm.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du ved, at du reagerer kraftigt på myggestik, kan du tage særlige forholdsregler. Myggestik kan forebygges med tøj der dækker huden og brug af myggebalsam, som fås på apoteket i håndkøb. Hvis du sidder ude om aftenen kan du tage dine strømper op over buksebenet – det modvirker at myggene stikker ved anklerne.
Allergi-medicin (antihistaminer) som fås i håndkøb lindrer kløen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis kløen er voldsom generende trods brug af antihistamin.
Hvis hudreaktionen er over 5 cm i diameter.
Hvis du mistænker betændelse i huden.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region