Udarbejdet af:

Hvad er udflåd?

Udflåd er den slimede væske (sekret), der altid dannes i livmoderhalsen, i skeden og i de små kirtler omkring indgangen til skeden. Væsken indeholder blandt andet forsvarsstoffer mod bakterier, som er med til at holde indgangsvejen til livmoderen, æggelederne og æggestokkene fri for skadelige bakterier.

Samtidig sørger sekretet for, at slimhinderne ikke tørrer ud, og at surheden (pH-niveauet) i skeden er rigtig. Udflåddet fra din skede beskytter dig derfor mod angreb af skadelige bakterier og holder samtidig skeden fugtig.

I din skede findes normalt flere forskellige bakterier og svampe. Den helt dominerende bakterie er mælkesyrebakterien (Lactobacillus). Så længe mælkesyrebakterien kan få lov til at bestemme i din skede, vil der være et normalt udflåd, som ikke generer dig.

Men hvis mælkesyrebakterien kommer i mindretal eller helt forsvinder fra skeden, vil dit udflåd ændre sig og kunne genere dig. Når de gode mælkesyrebakterier er væk, kan skadelige bakterier og svampe trænge ind i din skede og ændre dit udflåd, så det generer dig.

Læs videre om Hvordan opleves udflåd?