Udarbejdet af:

Hvad kan du selv gøre?

Overdreven hygiejne

Hvis du tilhører den gruppe kvinder, der flere gange daglig vasker dig forneden på grund af udflåd, bør du prøve at vaske dig mindre hyppigt og undgå brug af stærke sæber, sæber med konserveringsmidler og parfume. Overdreven hygiejne med sæbe fører til irriterede og kløende slimhinder - og endnu mere udflåd. Udvendig brug af håndbruser en gang om dagen er helt tilstrækkelig intimhygiejne.

Overdreven hygiejne vil fjerne dine mælkesyrebakterier fra skeden og mangler du mælkesyrebakterier i din skede, kan det udvikle sig til en egentlig betændelse. Du kan derfor med fordel tilføre din skede mælkesyrebakterier som stikpiller (Vivag) og anvende en mild sæbe uden konserveringsmidler, parfume og farvestoffer (Vivag-sæbe).

Bakteriel vaginose
Har du typiske tegn (øget mængde tyndt udflåd og fiskelugt) og viser hjemmetesten (Vivag Control) en lav surhed (pH-niveau), vil du med meget stor sandsynlighed lide af bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose kan behandles med stikpiller, der indeholder mælkesyrebakterier (Vivag). Det er en effektiv behandling, idet ni ud af ti kvinder med bakteriel vaginose bliver helbredt ved brug af mælkesyrebakterier som stikpiller. Desværre vil en del af kvinderne få en ny bakteriel vaginose indenfor den første måned efter afsluttet behandling. Kvinder med gentagne tilfælde af bakteriel vaginose, kan forsøge at forebygge sygdommen ved regelmæssig brug af mælkesyrebakterier som stikpiller.

Der findes mange forskellige slags mælkesyrebakterier og det er ikke ligegyldigt hvilke mælkesyrebakterier, du kommer op i skeden. Således er de mælkesyrebakterier, der findes i forskellige mælkeprodukter (Yoghurt, Acidophillus) uden virkning - uanset om du sprøjter dem op i skeden eller du spiser dem.

Forhold, der generer slimhinderne og ødelægger den naturlige barriere mod betændelse, har betydning for, om du udvikler bakteriel vaginose. Du skal derfor undgå trusser, der snærer i skridtet og undgå hyppig vask med sæbe og parfumerede produkter.

Ved vedvarende problemer kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika, som lægen kan ordinere.

Bakteriel vaginose er ikke en kønssygdom og sygdommen kan ikke overføres til din partner. Der er derfor ingen grund til at din partner behandles.

Svampeinfektion
Videnskabelige undersøgelser har vist at svampeinfektionen går over af sig selv i over halvdelen af alle tilfælde - uden nogen behandling.

På apoteket kan du - i håndkøb - købe svampemidler til lokalbehandling (creme eller stikpiller). Behandlingen er effektiv, idet 90 % bliver helbredt for deres svampeinfektion. Spørg på apoteket.

Gentagne tilfælde af svampeinfektion er meget generende og ikke altid lige let at behandle. Man kender ikke årsagen til, at nogle kvinder får gentagne svampeinfektioner, men nye mere usikker. Hvis du har gentagne svampeinfektioner, bør du undersøges for om du har sukkersyge ligesom ophør med p-piller kan være et forsøg værd.

Det er usikkert hvilke rolle de gode mælkesyrebakterier spiller for udvikling af en svampeinfektion. Nogle undersøgelser har vist, at mælkesyrebakterierne forhindrer svampeinfektioner, og du kan derfor prøve om mælkesyrebakterier (Vivag) kan hjælpe dig.

Ved mere standhaftige eller gentagne svampeinfektioner, skal du kontakte din læge.

Graviditet
Den øgede mængde udflåd, der kan ses under en graviditet er normal og skal ikke behandles. Hvis dit udflåd generer dig eller der opstår kløe og/eller svie i skedeåbningen, skal du søge læge. Svampeinfektioner ses hyppigt hos gravide, mens bakteriel vaginose er mere sjælden.

Læs videre om Hvad kan lægen gøre?