Udarbejdet af:

Nødprævention

Brugen af nødprævention (også kaldet fortrydelsespiller) er ikke et alternativ til de rigtige præventionsmetoder og bør kun bruges i særlige nødsituationer. Dertil er der for mange bivirkninger og sikkerheden er for lille, men selvfølgelig er det bedre end ingenting.

Nødpræventionsmetoden består af to tabletter, der indeholder det kvindelige hormon gestagen. Du skal tage to tabletter på én gang hurtigst muligt. Din menstruation vil blive af normal styrke og vil komme til normal tid.

Nødpræventionen skal anvendes senest tre dage (72 timer) efter det ubeskyttede samleje. Pillen kan købes i håndkøb på apoteket. Tager du tabletterne inden 24 timer er effekten dobbelt så stor, som hvis du venter til efter to dage.

Nødpræventionen påvirker slimhinden i livmoderen sådan, at ægget ikke kan sætte sig fast. Derved nedsættes din risiko for at blive gravid betydeligt. Metoden er langt fra 100 % sikker. Præparatet er effektivt hos 85 %, det betyder hvis 100 kvinder anvender nødprævention som eneste beskyttelse i et år vil 15 af dem blive gravide.

De hyppigste bivirkninger er kvalme og opkastning som ses hos en del. Hvis du kaster op få timer efter, du har taget nødpræventionen, skal du undersøge om der er tabletter i opkastet, hvis der er det, skal du straks tage to nye tabletter.

Du bør højest anvende nødprævention én gang mellem to menstruationer.

Du skal altid foretage en graviditetstest 3-4 uger efter, at du har taget nødpræventionen.

Har du haft ubeskyttet samleje er det en god anledning til at overveje en sikker præventionsmetode.

Læs videre om Hvor kan jeg søge råd?