Udarbejdet af:

Sponsoreret af:

Forkølelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forkølelse skyldes en virusinfektion i næsens slimhinde. Tæthed i næsen, løbe-næse, nysen, hoste og hovedpine er typiske tegn på forkølelse. Sygdommen kan ikke helbredes, men generne kan lindres. Efter en uge er forkølelsen som regel væk.

Forkølelse er den hyppigste infektion i Danmark. Den optræder navnlig om vinteren. Det er især yngre, der rammes af forkølelse.

Forkølelse skyldes en virusinfektion i næsens slimhinde. Mere end 100 forskellige typer af virus kan forårsage forkølelse. Betydningen af ikke at være klædt varmt nok på i koldt vejr er meget overdrevet og spiller formodentlig kun en mindre rolle for, om man rammes af en forkølelse.

Tegnene på forkølelse begynder en til tre dage efter, at du er blevet smittet. Det starter med tæthed i næsen, tyndt klart sekret fra næsen, tab af lugtesans, eventuelt nysen og let hovedpine og ondt i halsen. Efter et par dage bliver sekretet fra næsen tykkere og mere gulligt. Der kan være hoste, som er mest generende om natten. Forkølelse giver normalt ikke høj feber.

Sygdommen varer op til en uge. I sjældne tilfælde kan sygdommen sprede sig til bihulerne eller mellemøret. Det fører til trykken i kæben og omkring øjnene eller smerter i øret. I enkelte tilfælde kan en forkølelse blive afløst af en infektion med bakterier - og så får du feber.

I løbet af oktober og november måned bliver mange vaccineret mod influenza. En sådan vaccination beskytter ikke mod forkølelse. Der findes ikke nogen vaccination mod forkølelse.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Forkølelse er meget smitsom. Virus overføres ved nys eller hoste. Forkølelse er smitsom i døgnet før sygdommen bryder ud. Der er derfor ingen grund til at isolere den syge.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
De fleste passer deres arbejde, men med nedsat arbejdsevne i den uges tid sygdommen varer. Der er ingen grund til at blive hjemme med en forkølelse.

Medicin

Næsedråber eller næsespray der kan købes i håndkøb kan lindre tilstopningen af næsen. Der er normalt ingen grund til at købe hostemedicin. Heller ikke penicillin eller anden antibiotika har nogen virkning overfor forkølelse. Hovedpine og ondt i halsen kan lindres af almindelig smertestillende medicin i håndkøb (acetylsalicylsyre eller paracetamol).


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Selv om du ikke kan helbrede en forkølelse, kan generne lindres. Tilstopning af næsen er ubehagelig og kan lindres med næsedråber eller næsespray. Varme drikke lindrer ofte. Når du går i seng om aftenen, vil det være en god idé at hæve hovedgærdet, således at hovedet ligger højere end resten af kroppen. Det modvirker tilstopning af næsen og sørger for at sekretet fra næsen ikke løber ned i lungerne og giver anledning til hoste.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du får feber over 38,5 i mere end 3-4 dage.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m. - Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m. - Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m.