Udarbejdet af:

Ondt i kæben

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kæbesmerter ses hyppigt og skyldes oftest enten et dårligt fungerende kæbeled eller betændelse i tænder eller bihuler. Behandlingen er smertestillende medicin og i enkelte tilfælde antibiotika.

Følelsen af ondt i kæben er ikke usædvanligt.

De hyppigste årsager er et dårligt fungerende kæbeled med stramme og ømme tyggemuskler, betændelse i tandkød eller betændelse i bihulerne.

Et dårligt fungerende kæbeled viser sig ved kæbesmerter og ømme tyggemuskler. Smerten forværres ved tygning og når der gabes. Klikken eller knasen i kæbeleddet er almindeligt. Mere sjældent kan kæbeleddene låse sig fast i korte perioder. Man ved ikke hvorfor kæbeleddet pludselig ikke fungerer normalt. Hos langt de fleste forsvinder smerterne af sig selv i løbet af nogle uger men klikken i kæbeleddet kan blive kronisk.

Betændelse i tandkødet viser sig ved dårlig ånde og ved at tandkødet bløder ved tandbørstning. Betændelse kan udvikle sig til en tandbyld med kæbesmerter, feber og hævelse over kæben.

Bihulebetændelse optræder ofte i forbindelse med en langvarig forkølelse. Typiske symptomer er smerter/trykken omkring næsen eller kæben. Feber og en stærk fornemmelse af at være syg er almindeligt og der kan løbe tykt, ilde- lugtende og – smagende sekret ned i halsen – se link.

Medicin

Smerter i kæben kan behandles med almindeligt smertestillende medicin i håndkøb.

Betændelse i tænder (tandbyld) og bihulebetændelse kan behandles med antibiotika.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Et dårligt fungerende kæbeled går i sig selv igen uden behandling. Der kan være behov for håndkøbs smertestillende medicin i en kort periode.

Ved tegn på tandkødsbetændelse skal tandbørste og tandtråd bruges ekstra hyppigt. Hvis det ikke hjælper kan tandlægen foretage en mere dybdegående tandrensning. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at behandle en tandbyld med antibiotika.

Bihulebetændelse behandles de første dage med næsespray mod tæt næsen og smertestillende medicin i håndkøb.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har feber, synlig hævelse over kæben eller tegn på bihulebetændelse.

Kontakt lægen med det samme

Hvis den smertestillende medicin ikke hjælper tilstrækkeligt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region