Udarbejdet af:

Forkølelsessår

Herpes labialis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forkølelsessår er en smitsom sygdom, som skyldes betændelse med et virus (herpes simplex). Sygdommen viser sig som sviende blærer og senere sår på læberne. Sygdommen har det med at komme igen og igen - ofte samtidig med en kraftig forkølelse. Ring til lægen med det samme, hvis sårene breder sig til næsen eller øjnene.

Forkølelsessår er en smitsom sygdom som skyldes betændelse med et virus (herpes simplex). Cirka en tredjedel af alle voksne, har på et eller andet tidspunkt i deres liv haft forkølelsessår.

Ofte begynder sygdommen med rødme og en ubehagelig prikken eller stikken i huden på det sted, hvor blærerne senere kommer frem. Efter et par dage udvikles der små væskefyldte blærer som hurtigt brister og bliver til sår. Sårene dækkes af en skorpe, som normalt falder af efter 8 til 10 dage.

Blærerne og sårene sidder på læberne og nogle gange også i munden. I sjældne tilfælde kan herpes simplex angribe øjet, som bliver rødt og smertende. 

Det værste ved forkølelsessår er, at sårene har det med at komme igen og igen. Har man først haft et udbrud af forkølelsessår, vil der altid være en risiko for, at sårene kommer igen. Typisk kommer sårene frem i forbindelse med forkølelse (deraf navnet forkølelsessår) eller anden infektion. Også sollys kan få sårene til at komme igen. Hver femte vil få gentagne udbrud af forkølelsessår livet igennem.

Smitte

De fleste bliver smittet af raske smittebærere, det vil sige personer der har virus men ikke sår eller blærer. Det er derfor vanskeligt helt at undgå spredning af sygdommen.

Vask dine hænder hyppigt, når du har udbrud og altid efter du har rørt ved blærerne eller sårene.

Medicin

Der findes medicin, der afkorter den tid sygdommen varer, men helt udrydde virus kan medicinen ikke. Er der tale om enkelte blærer eller sår behandles de med zinksalve. Ved større udbrud eller ved hyppige gentagne udbrud, kan behandling med virusdræbende creme eller tabletter komme på tale.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Forkølelsessår kan udvikle sig når læberne udsættes for sollys. Har du tidligere haft forkølelsessår, kan du derfor med fordel bruge læbepomade med høj solfaktor, når dit ansigt udsættes for stærk sol..

Det er vigtigt at behandlingen begyndes så tidligt som muligt. Har man haft et udbrud af forkølelsessår, er det fornuftigt at have virusdræbende medicin liggende hjemme, så behandling - ved et nyt udbrud - kan indledes med det samme. 

Undgå at pille i forkølelsessåret - dels kan det sprede sygdommen og dels kan det føre til betændelse med bakterier. 

Pas på med smitte. Vask hænder efter at du har rørt ved sårene.

 

Kontakt lægen i morgen

Ved første udbrud af forkølelsessår. Hvis sårene ikke er lægt i løbet af 2 uger. Hvis det snasker med tyk væske fra sårene. Hvis sårene optræder meget hyppigt.

Kontakt lægen med det samme

Hvis sårene spreder sig til næsen eller øjnene. Hvis dit øje bliver rødt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region