Udarbejdet af:

Sponsoreret af:

Kyssesyge

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kyssesyge er en virusinfektion. Sygdommen ses især hos teenagers og voksne. Den viser sig ved feber, ondt i halsen og hævede lymfekirtler. Man skal tænke på kyssesyge, hvis man har en langvarig og svær halsbetændelse. Der findes ingen behandling af sygdommen. I langt de fleste tilfælde er sygdommen godartet. Du skal ringe til lægen med det samme, hvis du har besvær med at trække vejret eller hvis du pludselig får ondt i maven og føler at du skal besvime.

Kyssesyge er en halsbetændelse med et bestemt virus - kaldet Epstein-Barr virus. Sygdommen ses hos teenagers og yngre voksne - typisk i alderen fra 15 år til 25 år. Det er en meget hyppig sygdom, således vil langt hovedparten af alle voksne over 25 år have haft kyssesyge. Man kan kun få kyssesyge en gang i sit liv.

Sygdommen starter med træthed, en fornemmelsen af at være syg, ondt i musklerne i hele kroppen, en tendens til at svede og hovedpine - nærmest som en gang influenza. En til to uger senere kommer der feber og halssmerter, der forværres når man synker, samt hævelse af lymfeknuderne. Feberen er omkring 39-40 grader og kan vare op til 3 uger. Oftest varer den 1 uge. Synkesmerter er udtalte og gør det svært at spise og vanskeligt at drikke. Når man har kyssesyge føler man sig rigtig syg og vil helst ligge i sengen og sove.

De hævede lymfeknuder kan føles som ærtestore ømme knuder på halsen, i nakken og nogen gange i armhulen og lysken. Hvis man kigger ind i munden, kan man se at mandlerne er store med tykke hvide belægninger. Cirka hver tiende med kyssesyge får et storplettet rødt udslæt på brystkassen.

Der er kun én måde, at finde ud af om man har kyssesyge - og det er med en blodprøve. For at  man kan være sikker på, at prøven giver et rigtigt svar, skal blodprøven tages, når man været syg i mindst 1 uge. Er blodprøven taget før, kan den ikke bruges til noget.

I langt det fleste tilfælde er kyssesyge ikke nogen alvorlig sygdom. Men det varer langt tid (2-4 uger) før man er rigtig rask efter kyssesyge. Specielt er feberen og trætheden langvarig. På mange måder ligner kyssesyge en almindelig halsbetændelse - blot er man syg  i længere tid og føler sig mere syg, når man har kyssesyge. Du skal derfor tænke på, om du kan have kyssesyge, hvis halsbetændelsen varer længe (over 1 uge) eller hvis du føler dig meget syg.

Når man har kyssesyge, bliver leveren næsten altid påvirket. Det viser sig ved, at "levertallene" i blodet er forhøjet. Påvirkningen af leveren går over af sig selv og er ikke farlig. Det er ikke nødvendigt at følge "levertallene" med gentagne blodprøver - leveren tager ikke skade.

Der kan meget sjældent optræde komplikationer til kyssesyge:
 
Tillukning af halssvælget er en meget sjælden, men selvfølgelig frygtet komplikation til sygdommen. Tillukningen af halssvælget viser sig ved, at man ikke kan få luft.

Sprængning af milten er en dramatisk, men meget sjælden komplikation til kyssesyge. Hvis det skulle ske, får man ondt i maven og føler man skal besvime. Forekommer kun de første tre uger efter sygdommen er startet. Milten kan springe såvel i hvile som ved fysisk aktivitet. Det er derfor ikke rimeligt at indstille fysisk aktivitet i en længere periode, men voldsom sport med nærkontakt som fx kampsport frarådes i 1 måned efter kyssesyge.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Sygdommen smitter ved overførelse af spyt. Der skal overføres en ikke ringe mængde spyt - som fxl ved et tunge-kys. Fra man er blevet smittet, til man bliver syg går der 30 til 45 dage - det er lang tid.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
Det afhænger af hvor syg du bliver. Du skal ikke gå på arbejde, før feberen er helt væk og det kan vare fra 1 til 3 uger.

Medicin

Antibiotika hjælper ikke. Almindelig smertestillende og febernedsættende medicin kan lindre generne.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Der findes ingen effektiv behandling af kyssesyge. Tag det med ro indtil temperaturen er normal. Sørg for at få rigeligt at drikke. Det er ikke rimeligt at indstille fysisk aktivitet i en længere periode, men voldsom sport med nærkontakt som fx kampsport frarådes i 1 måned efter kyssesyge. Alkohol kan nydes som hidtil.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mener, du har kyssesyge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har besvær med at trække vejret. Hvis du pludselig får ondt i maven og føler du er ved at besvime. 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m. - Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m. - Tilmeld dig nyhedsbrevet og få løbende information om aktuelle sygdomme m.m.