Udarbejdet af:

Hvad kan jeg selv gøre?


Du kan gøre rigtig meget selv.

Du kan gøre noget for at sænke dit blodtryk, og du kan gøre meget for at ændre din livsstil. Det er vanskeligt men ikke umuligt at ændre vaner. For 10 år siden var halvdelen af den danske befolkning rygere, i dag ryger under en tredjedel - så det kan lade sig gøre at ændre vaner.

1. Ophør med tobaksrygning

Hvis dit blodtryk er for højt, er det ekstra farligt at ryge. Rygning er usundt for alle, men især farligt for dig, der har et for højt blodtryk. Det er beregnet, at rygere dør 10 år tidligere end ikke-rygere. Ophør med rygning mindsker din risiko betydeligt for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller.  Hvis du ophører med at ryge, før du bliver 35 år, lever du lige så længe som en, der aldrig har røget. Hvis de fortsætter med at ryge efter en blodprop i hjertet, vil din risiko være dobbelt så stor for at dø i løbet af 10 år.

Der er flere måder, som man kan bruge til rygestop. Det vigtigste er dog ønsket om at stoppe med at ryge samt viljen til at efterleve det.

2. Vægtreduktion

Overvægtige med et for højt blodtryk bør tabe sig.

Hvis en overvægtig med for højt blodtryk taber sig 5 kilo, vil blodtrykket falde. For hvert tabt kilo falder dit blodtryk. Er dit blodtryk 180/110 og du taber dig 5 kilo, vil blodtrykket kunne forventes at falde til 170/105.
Du kan tabe dig på to måder, disse skal kombineres for at opnå og fastholde et vægttab. Det er motion og sund kaloriefattig mad i små portioner. Ved svær overvægt kan lægen hjælpe dig med medicinsk behandling. Der findes i dag tre præparater
1. Reductil® (Sibutramin), der øger mæthedsfornem-
    melsen og forbrændingen.
2. Xenical® (Orlistrat), der modvirker optagelse af fedt i
    tarmen.
3. Acomplia® (Rimonabant), der angives at reducere
    fødeindtag og forbedrer lipidprofilen
Til meget svært overvægtige, hvor tidligere behandlinger ikke har haft effekt, er der mulighed for en kirurgisk behandling (gastric banding).

3. Begrænsning af alkoholindtagelse

Et dagligt, moderat forbrug af alkohol er ikke skadeligt - tværtimod beskytter det dit hjerte.

Kvinder må højest drikke 1-2 genstande og mænd højest 2-3 genstande om dagen. Drikker du mere øges din risiko
Et vedvarende for højt blodtryk skal behandles for at mindske din risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen.

4. Salt

Salt får dit blodtryk til at stige. Det anbefales derfor, at du undgår bordsalt, franske kartofler og chips, hvis dit blodtryk er for højt. Langtidsholdbare fødevarer og færdigretter kan kun holde længe grundet store mængder salt og bør derfor undgås. Det anbefales, at du dyrker 30 minutters motion hver dag.

5. Fysisk aktivitet

Motion kan være gang i rask tempo, cykling, jogging eller svømning. Regelmæssig fysisk aktivitet nedsætter dit blodtryk og beskytter dig mod blodpropper i hjertet eller hjernen. Mange finder det kedeligt eller besværligt, når de begynder at dyrke motion. Det er derfor vigtigt at vælge en motionsform, som du ikke synes er alt for kedelig og som passer ind i din dagsrytme. Det kan være en fordel at dyrke motion sammen med venner eller familie. Motion er for alle - også ældre kan med fordel dyrke motion. Motion er god medicin. Hvis du dyrker 30 minutters motion hver dag, kan du måske undvære nogle af dine piller.

6. Kost

Det vigtigste er, at du undgår fedt.
Spis mange fibre fra grøntsager, kornprodukter og frugt - det mætter godt. Spis fedtfattigt. Fedtindtagelsen bør begrænses til under 30 % af kostens energiindhold. Det er ikke så vanskeligt at holde øje med fedtindtagelsen, som mange tror. På de fleste fødevarer kan du læse om mængden af fedt. Gør det til en vane ikke kun at læse mængden af fedt. Gør det en en vane ikke kun at læse prisen, men også at læse om indholdet af fedt og fibre i de fødevarer, du køber.

Fordelingen mellem kød, grønt og kornprosukter på din middagstallerken skal helst se sådan ud:

Madpyramiden - som de fleste kender - gælder stadig. Du skal spise mest af de fødemidler, der er øverst og mindst af dem, der er i bunden.

Nedenstående kostråd er lavet af Ernæringsrådet til sammen med Danmarks Fødevareforskning:

Spis frugt og grønt - 6 om dagen

Spist fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag

Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager

Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød

Spis varieret - og bevar normalvægten

Læs videre om Hvad betyder min livsstil?