Udarbejdet af:

Den egentlige behandling

Efter at I har gennemgået en eller flere af ovennævnte undersøgelser, vil speciallægen sammen med jer lægge en plan for behandlingen. Planen vil tage udgangspunkt i netop de forhold hos jer, der vanskeliggør en graviditet. I har grund til at være optimistiske, i gennemsnit får 70 % af de par, der udnytter alle behandlingstilbud, et barn. Samtidig er det vigtigt at I gør jer nogle overvejelser om, hvor langt I vil gå og hvor mange kræfter I vil bruge på behandlingerne.


Behandlingsmulighederne vil blive omtalt med udgangspunkt i de tidligere nævnte fire trin.

Trin 1
Hvis I er uforklaret barnløse eller mandens sædkvalitet er lidt nedsat vil lægen kunne hjælpe med insemination.


 • Insemination med mandens egen sæd
 • Insemination med donorsæd
 • Reagensglasbefrugtning
 • Mikroinsemination

Insemination med mandens egen sæd
Ved insemination placerer lægen mandens sæd (vaskede sædceller) i livmoderen præcis på det tidspunkt, hvor kvinden har ægløsning. Det foregår på den måde, at lægen sprøjter sædcellerne op gennem et fint plastikrør, som er ført op i livmoderen. Lægen sikrer sig, at kvinden har ægløsning ved at stimulere hende med hormoner og ultralydscanne. Selve inseminationen er fuldstændig smertefri. Chancen for graviditet er 10-15 % ved hver insemination.


Insemination med donorsæd
Insemination med donorsæd anvendes, når mandens sædkvalitet er svært nedsat og parret ikke ønsker mikroinsemination.


Hvis kvinden er frugtbar, kan insemination med en anden mands sæd være en mulighed. Men det er en mulighed, der kræver nøje overvejelser af jer begge.

Donorsæden føres op i livmoderen på et tidspunkt hvor lægen er sikker på at kvinden har ægløsning. Resultaterne er gode.


Trin 2
Hvis årsagen til ufrivillig barnløshed er manglende ægløsning, er der mulighed for stimulation med hormoner eller anvendelse af donoræg.


Stimulation med hormoner
Manglende ægløsning er den hyppigste årsag til ufrivillig barnløshed og vil næsten i alle tilfælde vise sig ved uregelmæssige menstruationer. Det er muligt at fremkalde ægløsning med hormontabletter eller sprøjter.
Metoden kombineres som regel med insemination, for at opnå så høj en chance for graviditet, som mulig.

Anvendelse af donoræg
Ved tidlig overgangsalder og ved visse arvelige tilstande producerer kvinden slet ikke æg. I så fald er ægdonation en mulighed. Som det var tilfældet ved brug af donorsæd, kræver behandling med donoræg nøje overvejelser.

Trin 3

Mandens egen sæd anvendes til at befrugte donoræg, som derefter lægges op i livmoderen ( se reagensglasbefrugtning side 16). Kan sædcallen ikke befrugte ægget inde i kvindens krop kan det ske uden for kvindens krop - reagensgladbefrugtning. I nogle tilfælde kan sædcellen ikke trænge ind i ægget - selv ikke i reagensglasset - men må hjælpes ind ved en metode, som man kalder mikroinsemination.

Reagensglasbefrugtning (IVF)
Det første reagensglas barn kom til verden i England i 1978, sund og velskabt. Og siden er mange ufrivilligt barnløse blevet forældre ved hjælp af reagensglasbefrugtning.
Det er kvindens eget æg og mandens egen sæd, der skaber barnet, som bliver født på normal vis af moderen.

Ved hjælp af hormoner stimuleres kvinden til at producere 6-8 æg eller flere. Kvindens æg udtages og placeres i en næringsrig væske. Herefter tilsættes mandens sæd og befrugtningen sker. Efter 2-5 dages dyrkning i varmeskab placeres det befrugtede æg i livoderen. Befrugtningen sker altså uden for kvindens krop. Det befrugtede æg placeres herefter i livmoderen. Chansen for graviditet er 30-40 % ved hver behandling.

Mikroinsemination
Hos nogle par opstår der det problem, at sædcellen ikke selv kan trænge ind i ægget og befrugte det. I sådanne tilfælde hjælpes sædcellen derfor ind i ægget.

I øvrigt foregår mikroinsemination på samme måde som reagensglasbefrugtning. Lægen udtager kvindens æg og en sædcelle indføres i ægget. Herefter dyrkning i vameskab placeres det befrugede æg op i livmoderen.

Chancen for graviditet er 30-40 % ved hver behandling.

Trin 4

Operation på æggelederen
Hvis æggelederne er aflukkede er det muligt ved en operation at åbne dem, men ofte er resultaterne ikke så gode.
I særlige tilfælde vil der være forhold i livmoderen som hindrer, at det befrugtede æg kan sætte sig fast. Operation kan da komme på tale.

Læs videre om Adoption