Udarbejdet af:

Irritabel tarmsygdom

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Irritabel tarmsygdom er hyppig og livslang. Symptomerne er mavesmerter, oppustethed og vekslende afføring. Du kan selv afhjælpe generne med fiberrig kost og regelmæssig motion. Din praktiserende læge kan med enkelte undersøgelser udelukke, at du har anden behandlingskrævende sygdom. Kun de færreste med irritabel sygdom skal til speciallæge.

 

Irritabel tarmsygdom er en meget hyppig tarmlidelse. Det skønnes, at 15 % af befolkningen har irritabel tarmsygdom - kvinder dobbelt så hyppigt som mænd. De fleste får sygdommen i ungdomsårene eller i den unge voksenalder og har den i perioder resten af livet.

Irritabel tarmsygdom er kendetegnet ved mavesmerter eller ubehag med oppustethed og samtidigt forstyrret afføringsmønster med vekslende løs og hård afføring samt lindring ved luftafgang eller afføring.

Årsagen til irritabel tarmsygdom er ikke kendt. Det antages, at et uhensigtsmæssigt samspil mellem hjernen og en overfølsom tarm spiller en væsentlig rolle. Vi kender alle til mavekramper og tynd afføring i pressede situationer (eksamen, holde tale). Hos patienter med irritabel tarmsygdom overreagerer tarmen. Selv meget lidt stress eller angst kan udløse symptomerne. De fleste med irritabel tarmsygdom ved godt, at de er lidt mere nervøse end andre. Symptomerne forstærker deres nervøsitet og de kan blive bange for at fejle noget alvorligt - eksempelvis kræft i tarmen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad kan du selv gøre?

Du er faktisk ekspert lige præcis på dit tarmsystem. Du ved sikkert allerede, hvad der giver dig oppustethed og ændring i afføringen. Det kan være bestemt kost eller pressede situationer. Prøv at undgå mad eller de situationer, der giver udtalte symptomer. Hos nogle hjælper det med fiberrig kost, medens det hos andre forværrer symptomerne. Du må prøve dig frem. Regelmæssig motion er godt for de fleste med irritabel tarmsygdom.

Du bør undgå afføringsmidler – både de der stopper afføringen og de der blødgører.

Kendskab til, at irritabel tarmsygdom ikke er og ikke bliver alvorlig, er vigtig. Samtidig skal du være opmærksom på andre symptomer, som kan give mistanke om kræft i tarmene. Det drejer sig om et større utilsigtet vægttab og blod i afføringen.

 

Hvad kan din egen læge gøre?

Hvis dine symptomer trods fiberrig kost og motion ikke bedres, kan du kontakte din praktiserende læge. Du skal være klar over, at irritabel tarmsygdom er en livslang sygdom med vekslende gener og uden mulighed for helbredelse.

Hvis du utilsigtet har tabt dig flere kilo eller du ser blod i din afføring, skal du straks kontakte din praktiserende læge.

Din praktiserende læge vil på baggrund af din sygehistorie, enkelte blodprøver og ved at føle på din mave udelukke, at du har en alvorlig behandlingskrævende tarmsygdom. Alene det, at lægen udelukker en alvorlig behandlingskrævende sygdom, har som regel en lindrende virkning på symptomerne.

Her udover kan lægen give dig gode råd om kost og motion. Der vil kun sjældent være behov for medicin mod løs afføring eller forstoppelse.

 

Hvad kan en speciallæge gøre?

Har du typiske symptomer på irritabel tarmsygdom – oppustethed, vekslende afføring og moderate mavesmerter – er der ingen grund til at gå til speciallæge.

Hvis du har andre symptomer – eksempelvis blod i afføringen, vægttab, feber – kan det være nødvendigt med yderligere undersøgelser hos en speciallæge.

Speciallægen kan med en kikkert se op i din tarm. Lægen vil her se efter svulster, sår, udposninger og hæmorroider.

Speciallægen kan udelukke anden behandlingskrævede sygdom i din tarm, men har ingen effektiv behandling af irritabel tarmsygdom.