Udarbejdet af:

Svimmelhed

Vertigo (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

 

Svimmelhed er en falsk følelse af bevægelse, der kan være roterende eller gyngende. Roterende svimmelhed stammer fra øret. Gyngende svimmelhed stammer fra lillehjernen. Kontakt lægen med det samme hvis du udover svimmelhed har lammelser, talebesvær eller gangbesvær – det kan være tegn på en blodprop i hjernen.

De fleste har oplevet svimmelhed. Jo ældre man bliver jo hyppigere forekommer det. Omkring 1/3 af alle over 65 år oplever jævnligt svimmelhed. 

Det læger forstår ved svimmelhed er en oplevelse af bevægelse uden at der reelt foregår en bevægelse. Mange mennesker klager dog over svimmelhed uden at kunne beskrive egentlige bevægelser – det kaldes ukarakteristisk svimmelhed. 

Bevægelsen kan være roterende – altså at ting vi kigger på bevæger sig rundt og rundt. På samme måde, som når man står af en karrusel der drejer hurtigt rundt. Så føler vi i nogle få sekunder, at tingere forsætter med at køre rundt, selvom vi er stået af karrusellen. 

Bevægelsen kan også være gyngende. På samme måde som når man efter en længere sejltur kommer på land og jorden fortsat gynger under en. 

Mange klager over svimmelhed uden egentlige bevægelser. 

Svimmelhed med roterende bevægelser skyldes sygdomme i øret. Det kan være øresten, virus på balancenerven eller Menieres sygdom.

Svimmelhed med gyngende bevægelser skyldes forhold i lillehjernen. Det kan være en nedsat blodforsyning til lillehjernen (forkalkning af en blodåre, blodprop eller for lavt blodtryk). Sygdomme i lillehjernen kan også i sjældne tilfælde skyldes en hjernesvulst eller sklerose. 

Ukarakteristisk svimmelhed beskrives som en følelse af at kroppen ikke er stabil og at man er lige er ved at besvime. Det er ikke muligt at finde nogen fysisk forklaring på denne form for svimmelhed. Man antager at psykiske forklaringer - som angst og stress – er årsagen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Ukarakteristisk svimmelhed der udløses at angst eller stres kan man roligt se an – det er ikke farligt.

Kontakt lægen i morgen

Hvis din svimmelhed medfører roterende eller gyngende bevægelser.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du udover svimmelhed har lammelser, taleforstyrrelser eller gangbesvær.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region