Udarbejdet af:

CT scanning

En CT scanning giver en langt bedre fremstilling af en række organer sammenlignet med en almindelig røntgenundersøgelse. CT scanning bruges især ved mistanke om svulster, blødninger eller skader på en række organer. Ved en CT scanning bruges kraftigere stråling end ved almindelig røntgenundersøgelse men udbyttet er som regel også meget større.

Hvad er en CT scanning?

CT er en forkortelse af Computed Tomography - altså et computeriseret røntgenbillede. Ved CT scanning anvendes samme type røntgenstråler, som ved almindelige røntgenbilleder. CT apparatet bevæger sig rundt om det område, som skal fotograferes (afbildes). Derved kan området beskrives både som skiver (tværsnitsbilleder) og tre dimensionalt (3D). På et almindeligt røntgenbillede vil væv foran og bagved det område der skal fremstilles skygge og gøre det svært at se området helt tydeligt. Det sker ikke ved en CT scanning. Billeder taget ved en CT scanning er derfor meget mere detaljerede end almindelige røntgenbilleder.

Hvad bruges CT scanningen til?

Oprindeligt var CT scanning udviklet til at påvise skader, blødninger og svulster inde i hjernen. Men i dag anvendes CT scanning også til mange andre organer (bughulen, tyktarmen, hjertet og blodårer), hvor der er mistanke om svulster, skader eller blødninger.

Hvad skal der ske?

Selve CT scanningen foregår, mens du ligger på et leje. Lejet kører ind gennem en ringformet åbning. Samtidig med optagelserne kan man høre, at maskinen arbejder og derfor larmer det lidt. Mens scanningen står på er du alene i rummet, men du kan hele tiden komme i kontakt med personalet. Du skal ligge helt stille under undersøgelsen, sådan at billederne bliver helt skarpe. Varigheden af undersøgelsen vil afhænge af hvilket organ, der skal undersøges og hvor mange billeder der skal tages. I nogle tilfælde skal der bruges kontraststof, som indsprøjtes i en blodåre, inden CT scanningen.

Enkelte patienter finder det ubehageligt, når lejet kører ind i CT scanneren og nogle får klaustrofobi. Hvis du har det på den måde og har brug for beroligende medicin, skal du aftale det med den læge, der har henvist dig til CT undersøgelse.

Du må ikke have metalgenstande som knapper, lynlås, bælter eller smykker på dig, når CT scanningen gennemføres.

Hvad kan CT scanningen vise?

En CT scanning kan vise flere detaljer end almindelige røntgenbilleder. Knogler, muskler og fedtvæv afbildes tydeligt ved en CT-scanning. Ved undersøgelse af bughulen kan forskellige organer som for eksempel bugspytkirtlen, milten og leveren fremstilles. Ved en optagelse af hjernen kan man tydeligt se hjernens væskefyldte rum.

Svulster, skader og blodansamlinger i de forskellige organer fremstilles tydeligt ved en CT scanning og mere detaljeret end ved en almindelig røntgenundersøgelse.

 

Er det farligt?

Strålebelastningen ved en CT scanning er større end ved en almindelig røntgenundersøgelse. Derfor anbefales en CT scanning ikke, med mindre der er virkelig gode grunde til det.

Der kan i enkelte tilfælde forekomme bivirkninger i forbindelse med en CT scanning. Allergi over for indholdsstoffer i kontrastmidlet forekommer.