Udarbejdet af:

Forkølelse

Catarrhalia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forkølelse skyldes en virusinfektion i næsens slimhinde. Forkølelse viser sig ved tæthed i næsen, løbende næse, nysen, hoste og hovedpine. Sygdommen kan ikke helbredes, men generne kan lindres. Efter en uge er forkølelsen normalt overstået.

 

Forkølelse er den hyppigst forekommende infektion. Den optræder mest om vinteren. Det er især de yngre voksne, der rammes af forkølelse. 

Forkølelse skyldes en virusinfektion i næsens slimhinde. Mere end 100 forskellige typer af virus kan forårsage forkølelse. Betydningen af ikke at være klædt varmt nok på i koldt vejr er meget overdrevet og spiller formodentlig kun en mindre rolle for, om man rammes af en forkølelse.

Tegnene på forkølelse begynder en til tre dage efter, at du er blevet smittet. Det starter med tæthed i næsen, nysen, tyndt klart sekret fra næsen, lugtesansen svækkes og let hovedpine samt ondt i halsen. Efter et par dage bliver sekretet fra næsen tykkere og mere gulligt. Der kan være hoste, som er mest generende om natten. Forkølelse giver normalt ikke høj feber.

Sygdommen varer op til en uge. I sjældne tilfælde kan sygdommen sprede sig til bihulerne – bihulebetændelse eller mellemøret - mellemørebetændelse. Det fører til trykken i kæben og omkring øjnene eller smerter i øret. I enkelte tilfælde kan en forkølelse blive afløst af en infektion med bakterier - og så får du feber.

I løbet af efteråret bliver mange vaccineret mod influenza. Denne vaccination beskytter ikke mod forkølelse. Der findes ikke nogen vaccination mod forkølelse.

 Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Forkølelse er meget smitsomt. Virus overføres ved nys eller hoste. Forkølelse er smitsomt i døgnet før sygdommen bryder ud. Der er derfor ingen grund til at isolere den syge.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
De fleste passer deres arbejde, men med nedsat arbejdsevne i den uges tid sygdommen varer. Der er kun sjældent grund til at blive hjemme med en forkølelse.

Medicin

Næsedråber eller næsespray der kan købes i håndkøb kan lindre tilstopningen af næsen. Der er normalt ingen grund til at købe hostemedicin. Heller ikke antibiotika har nogen virkning mod forkølelse. Hovedpine og ondt i halsen kan lindres med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (acetylsalicylsyre eller paracetamol).


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Selv om man ikke kan helbrede en forkølelse, kan generne lindres. Tilstopning af næsen er ubehagelig og kan lindres med næsedråber eller næsespray. Varme drikke lindrer ofte. Når du går i seng om aftenen, er det en god idé at hæve hovedgærdet, så hovedet ligger højere end resten af kroppen. Det modvirker tilstopning af næsen og sørger for at sekretet fra næsen ikke løber ned i lungerne og giver anledning til hoste.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du får feber over 38,5o C i mere end 3-4 dage.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region