Udarbejdet af:

For højt blodtryk

Forord

De fleste kan slet ikke mærke, at deres blodtryk er for højt. Men på længere sigt har blodtrykket afgørende betydning for din sundhed. Et højt blodtryk øger nemlig risikoen for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen. Blodpropper i hjertet eller hjernen er årsag til hver tredje danskers død og fører hvert år til betydelig invaliditet for mange tusinde danskere. Blodpropper i hjertet og hjernen er de to sygdomme, der hindre flest danskere i at leve længe og godt.

Heldigvis findes der effektiv medicin, der kan sænke blodtrykket. Men det er sjældent nok "bare" at tage piller. Stort set alle med et for højt blodtryk må også ændre deres livsstil - hvis de vil leve længe og godt. Det handler om tobak, alkohol, vægten, madvaner og motion.

Din livsstil og dit blodtryk bestemmer tilsammen din risiko for at få en blodprop i hjertet eller hjernen. Lægen kan behandle et for højt blodtryk effektivt med en eller flere slags medicin, men du skal selv gøre noget ved din livsstil, hvis du vil leve længe og godt.
Formålet med denne sektion er at hjælpe dig, der lider af et for højt blodtryk.

Sektionen er opdelt i tre afsnit:

1. Indledning
Fortæller dig, hvem der får et for højt blodtryk og hvorfor. Her står også, hvor farligt det er at have et for højt blodtryk. 

2. Behandling hjemme
Fortæller dig, hvad du selv kan gøre ved et for højt blodtryk og hvad du i øvrigt kan gøre, så du mindsker din risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen.

3. Lægens behandling
Fortæller dig, hvad lægen kan gøre ved dit høje blodtryk og ved din risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen.

Et godt kendskab til hvad du selv og din læge kan gøre for at hindre blodpropper, vil kunne hjælpe dig til at leve godt og længe.

Læs videre om Indledning