Udarbejdet af:

Næseblod

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Langt de fleste vil opleve at få næseblødning en eller flere gange. De fleste tilfælde af næseblødning opstår, fordi man piller næse, eller fordi man har fået et slag mod næsen. Har man fået et kraftigt slag mod næsen, og næsen ser skæv ud, kan næsen være brækket.

Yngre personer bløder som regel fra nogle blodkar der ligger på næseskillevæggen lige inden for næseborene. Blodkarrene ligger lige under slimhinden og bløder let - selv ved let næsepillen. En blodnæse kan se ret voldsomt ud, især hvis man vågner midt om natten med blod smurt ud over hele ansigtet. Det er midlertidig kun meget små mængder blod der mistes.

En blodnæse er let at behandle, men har man først haft blodnæse en enkelt gang, skal der ikke pilles meget i næsen, før såret igen springer op. Hvis du bliver ved med at få blodnæse, kan det blive nødvendigt med en ætsning. Ved ætsning smører lægen et ætsende middel mod det sted, hvor blødningen kommer fra. Det er ikke muligt for lægen at lave en ætsning, så længe du har blodnæse - først må blødningen stoppes.

Hvad du selv kan gøre

En blodnæse kan som regel stoppes ved at føre en vattampon ind i det næsebor, hvor det bløder fra, og samtidig klemme med to fingre om den forreste del af næsen. Du skal holde klemmen hårdt om næsen i 5-10 minutter - se på dit ur. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, placeres en lille fast rulle af 1 cm bred gaze i det næsebor det bløder fra, sådan at gazen sidder i spænd i næseboret. Du skal ligge ned med hovedet højt og bør undlade varme drikke.

Kontakt lægen i morgen

Hvis blodnæsen er opstået efter slag og næsen næste dag ser skæv ud. Det er umuligt, at se om næsen er skæv, hvis den er hævet. Vent derfor 1-2 dage med at afgøre om næsen er skæv. En brækket næse behandles alligevel først, når hævelsen er svundet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du ikke kan stoppe blødningen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region