Udarbejdet af:

Nyresten

Nephrolithiasis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Nyresten er en hyppig sygdom, der giver smerter i lænden, flanken eller nederst i maven. Smerterne er meget kraftige og kan give anledning til kvalme og opkastninger. Hvis du har et nyrestensanfald og samtidig får feber, skal du ringe til lægen med det samme.

Nyresten er en meget udbredt lidelse, hyppigere end fx galdesten og blindtarmsbetændelse. Sygdommen forekommer tre gange så hyppig hos mænd som hos kvinder. Næsten hver femte mand i Danmark vil, på et eller andet tidspunkt i sit liv, blive ramt af nyresten. Nyresten ses oftest i 30-40 års alderen, men forekommer i alle aldre.

Nyresten består af kalk og andre salte som normalt findes i urinen. Under bestemte betingelser samles kalken og saltene og udfælder sig som sten. Nyresten kan sidde i nyrebækkenet, urinlederen, urinblæren eller i urinrøret. 

Nyresten viser sig først og fremmest ved smerter. Hvor det gør ondt afhænger af, hvor nyrestenen sidder. Hvis nyrestenen sidder i nyrebækkenet, vil smerterne være lokaliseret i lænden eller flanken. Befinder nyrestenen sig i urinlederen, vil smerterne mærkes nederst i maven og stråle ned i pungen eller kønslæberne. Sten i blæren kan vise sig ved et pludselig stop for vandladningen, fordi stenen lukker af for urinen. Når nyresten kommer ned i urinrøret, vil smerterne være lokaliseret til penis eller skeden. 

Nyrestens-smerter kommer pludseligt, er meget kraftige og konstante. Smerterne varer fra en halv time til nogle få timer, men kan dog i sjældne tilfælde vare i et halvt til et helt døgn.

Samtidig med smerterne er der ofte kvalme og opkastninger. Har man et nyrestens-anfald er man meget forpint og urolig. Mange foretager mærkelige kropsvridninger i håb om at finde en stilling, der kan lette smerterne. Nogle gange kan man se blod i urinen. 

Nyresten kan stoppe urinens passage fra nyren og ud, og urinen ophobes oven for nyrestenen. Hvis dette står på i mere end 2 uger tager nyren skade, fordi urinen trykker på nyren. Heldigvis er de fleste nyresten så små, at de skylles ud med urinen. Når stenen er kommet ud, er man helbredt - for denne gang. Det viser sig nemlig, at har man engang haft nyresten, er der stor risiko for, at man på et senere tidspunkt får en nyresten igen. 

En alvorlig komplikation til nyresten er betændelse i urinen. Sker det får man høj feber og kulderystelser ud over de allerede nævnte smerter forårsaget af nyrestenen. Betændelsen øger risikoen for at nyrerne tager skade.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.