Udarbejdet af:

Akillessene problemer

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Problemer med akillessenen skyldes oftest en overbelastning og viser sig ved smerter og stivhed af akillessenen. Tilstanden bedres gradvist ved aflastning, almindeligvis i løbet af nogle dage til uger. Din praktiserende læge kan udskrive medicin og/eller henvise til en fysioterapeut. I sjældne tilfælde kan en ortopædkirurg foretage en operation på akillessenen.

Smerter og hævelse bag på hælen og op af akillessenen tyder på overbelastning og irritation af senen. Tilstanden rammer både yngre og ældre. Hos ældre aftager styrken af akillessenen, så den lettere overbelastes. Hos yngre opstår overbelastningen ved ændret aktivitetsniveau, brug af forkert fodtøj, træning på hårdt underlag eller i koldt klima. Problemer med akillessenen ses ligeledes hyppigt hos personer, der er platfodet.

Typisk starter smerterne i forbindelse med den fysiske aktivitet (f.eks. løb). De aftager noget efter kortere tids aktivitet og forværres efterfølgende. Stivhed i akillessenen ses timer til dage efter en overbelastning. Ved fremskredne tilfælde er der også smerter i hvile. Akillessenen kan føles fortykket og øm.

Tilstanden bedres gradvist ved aflastning, almindeligvis i løbet af nogle dage til uger. Ved fortsat overbelastning udvikler der sig en kronisk tilstand, der kan føre til at akillessenen springer.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad kan du selv gøre?

Da der er tale om en overbelastning vil aflastning hjælpe. Aflastningen består af nedsat fysisk aktivitet, som du langsomt øger under hensyntagen til smerter og stivhed i akillessenen. Oplever du smerter efter 1 kilometers løb – ja så har du løbet for langt.

Et støddæmpende indlæg i skoens hæl vil aflaste senen og give smertelindring. Ved køb af løbesko er det vigtigt med en støddæmpende hæl, som findes støbt ind i mange løbesko.

Udspænding af akillessenen både før og efter træning er vigtigt. Det kan udføres stående med strakt ben og foden presset mod en mur, hvorefter du presser det strakte ben ind mod muren. Udspændingerne skal være langsomme og vare 20-30 sekunder.

Hvad kan din egen læge gøre?

Har du forsøgt med aflastning, støddæmpende indlæg og udstrækning i nogle uger uden virkning kan du kontakte din praktiserende læge.

Lægen kan udskrive medicin, der både er smertestillende og dæmper irritationen i akillessenen.

Herudover kan du blive henvist til fysioterapi, hvor du får massage og råd om styrketræning. Styrketræningen skal udføres regelmæssigt, to gange dagligt i syv dage ugentligt i op til tre måneder med stigende belastning. Fysioterapeuten kan også vælge at kombinere styrketræning med laserbehandling.

 

Hvad kan en speciallæge gøre?

Hvis du efter måneders behandling med massage, styrketræning og laser behandling fortsat har gener kan operation undtagelsesvis blive nødvendig.

Ved kroniske gener kan der foretages en operation på akillessenen. Efter operationen skal der gennemføres et længerevarende genoptræningsforløb og først efter 3-6 måneder kan konkurrenceidræt genoptages. Omkring 85 % bliver helbredt. På grund af det lange genoptræningsforløb er det de færreste, der vælger en sådan operation.