Udarbejdet af:

Galdesten

Cholecystolithiasis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mange har galdesten uden at de mærker til det. Et galdestens-anfald viser sig ved smerter i den øverste højre del af maven lige under ribbenene samt opkastninger. Et galdestens-anfald kan blive kompliceret med feber eller en gul misfarvning af hud og øjne. Hvis det sker, skal du ringe til lægen med det samme.

Omkring hver tiende person vil på et eller andet tidspunkt af sit liv - oftest omkring 60-70 års alderen - få galdesten. Det er kun halvdelen af dem de der har galdesten, som er generet. En galdesten dannes i galdeblæren og består af kolesterol og kalk. Galdeblæren sidder under leveren i den øverste højre del af maven lige under ribbenene. 

Galdesten kan vise sig på forskellige måder. Den hyppigste måde er et galdestens-anfald. Et typisk galdestens-anfald viser sig ved smerter i den øverste højre del af maven lige under ribbenene. Mange kan fortælle at fede og røgede spise udløser et sådant galdestens-anfald. 

Smerterne er vedvarende, trykkende og stråler op i højre skulder. De fleste har kvalme og opkastninger samtidig med smerterne. Smerterne starter pludselig og stiger i styrke for at toppe efter cirka 1 time. Herefter aftager smerten gradvis i løbet af nogle timer og galdestens-anfaldet overstået for denne gang. Men har man først haft et anfald, er der større risiko for et nyt senere. 

Det er ikke altid, at et galdestens-anfald bare går over af sig selv. Anfaldet kan blive kompliceret med betændelse i galdeblæren. En sådan betændelse starter som et almindeligt galdestens-anfald, men i stedet for at aftage over nogle timer, varer smerterne flere dage og man får feber. Hvis ikke man bliver behandlet for en sådan betændelse, bliver man meget syg. I værste fald er tilstanden livstruende. 

En anden komplikation til et galdestens-anfald er ophobning af affaldsstoffer i blodet. Sker det får man mavesmerter, feber og en gul misfarvning af hud og øjne. Den gule farve opstår fordi affaldsstoffer ophobes i blodet. Den gule farve ses lettest i øjnene, idet det hvide i øjnene farves gult. Smerterne kommer fra galdeblæren og er derfor lokaliseret i øverste højre del af maven lige under ribbenene. Feberen skyldes betændelse i galdeblæren.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du har galdesten bør du undgå fede og røgede spise. Får du ondt ved galdeblæren, kan du forsøge med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol og ibuprofen).

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mistænker at dine smerter skyldes galdesten.

Kontakt lægen med det samme

Hvis et galdestens-anfald er så kraftigt at almindelig smertestillende medicin ikke hjælper. Hvis et galdestens-anfald kompliceres med feber eller du bliver gul i øjnene.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region