Blødningsforstyrrelser hos kvinder
Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet
De fleste kvinder oplever, at deres menstruationsblødninger veksler i styrke og ikke kommer regelmæssigt hver gang. Det er normalt og bør ikke give anledning til bekymring eller nærmere undersøgelse. Men nogle blødningsforstyrrelser kan være tegn på infektion eller kræft. Kvinder med pletblødninger og ældre kvinder der efter overgangsalderen på ny får en blødning bør derfor hurtigt søge læge. Alle kvinder med vedvarende generende blødninger kan søge læge og få behandlet deres blødningsforstyrrelse.
Blødningsforstyrrelser hos kvinder opdeles i regelmæssige men meget kraftige blødninger (menoragi) og helt uregelmæssige blødninger (metroragi).
Kraftige blødninger (menoragi). Ved menoragi er tidsintervallet mellem blødningerne regelmæssige med blødningerne er langvarige og kraftige. Menoragi er hyppig og ses hos 20 % af kvinder i alderen 30-50 år. Hos hovedparten af kvinderne finder man ingen forklaring på de kraftige blødninger. Muskelknuder i livmoderen og brug af spiral (men ikke hormonspiral) kan føre til menoragi.
Uregelmæssige blødninger (metroragi). Ved metroragi er tidsintervallet mellem menstruationer helt uregelmæssigt eller kvinden har pletblødninger mellem regelmæssige blødninger. Metroragi er hyppig og ses hos 20 % af kvinder i alderen 15-20 år. De hyppigste årsager er hormonforstyrrelser, brug af prævention infektioner og graviditet. Hormonforstyrrelser ses hos helt unge og endnu ikke fuldtudviklede kvinder eller hos ældre kvinder der nærmer sig overgangsalderen. Brug af prævention eller hormoner i overgangsalderen kan som bivirkning give metroragi. En mere sjælden men alvorlig årsag til metroragi er kræft i underlivet.