Udarbejdet af:

Blodprop i lungen

Lungeemboli (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En blodprop i lungen viser sig ved åndenød, brystsmerter der forværres ved dyb vejrtrækning, hoste og blodigt opspyt. Da en blodprop i lungen er livstruende, skal du kontakte lægen med det samme.

En blodprop i lungen ses hyppigst hos patienter med kroniske hjerte- og lungesygdomme eller hos patienter med kræftsygdom. Men også patienter i behandling med p-piller og de der har været sengeliggende i nogle dage har en øget risiko for udvikling af en blodprop i lungen. Har man tidligere haft en blodprop i lungen, er der øget risiko for udvikling af en ny blodprop. 

I langt de fleste tilfælde drejer det sig om en blodprop i benet, der har revet sig løs og sat sig fast i lungen. Mange vil derfor først være generet af et hævet, rødt, ømt og smertende ben (en blodprop i benet) og herefter udvikle åndenød, brystsmerter og blodigt opspyt (en blodprop i lungen). 

Brystsmerterne vil typisk blive forværret ved dyb vejrtrækning. Alle symptomerne behøver ikke være tilstede på engang. Åndenød er det hyppigste symptom ved en blodprop i lungen. 

De fleste med en blodprop i lungen er meget syge med hurtig besværet vejrtrækning. De er gråblege har fugtig hud og er ængstelige og urolige. 

Da diagnosen en blodprop i lungen er svær at stille og da der er tale om en livstruende sygdom, bliver de fleste indlagt hvis der bare er mistanke om en blodprop i lungen. 

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Efter en operation eller sygdom, hvor du har været sengeliggende, er det vigtigt at du kommer op af sengen og i gang så hurtigt som muligt.

På længere flyveture er det vigtigt at du kommer op af stolen og går rundt – cirka 10 minutter for hver time. Har du sygdomme som øger din risiko for blodprop i benet bør du bruge elastiske kompressionsstrømper, når du skal ud og flyve.

Har du tegn på en blodprop i benet – hævet, rødt, ømt og smertende ben – bør du søge læge straks for at hindre at det fører til en blodprop i lungen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du får åndenød.

Hvis ikke du får kontakt til lægen med det samme, skal du straks søge anden læge eller ringe 112.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du får åndenød, brystsmerter der forværres ved dyb vejrtrækning og hoste, bør du kontakte lægen med det samme.

Hvis ikke du får kontakt til lægen med det samme, skal du straks søge anden læge eller ringe 112.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region