Udarbejdet af:

Mammografi

Mammografi er en røntgenundersøgelse af brysterne. Undersøgelsen bruges både som screening og til at afkræfte eller bekræfte en mistanke om brystkræft. Mammografi er en smertefri undersøgelse, som har betydet, at dødeligheden af brystkræft er faldet.

Hvad er en mammografi?

Røntgenundersøgelse af bryster med henblik på at påvise forandringer, som kan være kræft.

Hvad bruges mammografi til?

Mammografi anvendes både som screening, dvs. undersøgelse af raske personer uden symptomer og ved mistanke om brystkræft, hvor kvinden enten har symptomer eller har en arvelig risiko.

Mammografi-screening: Bruges til at påvise kræftforandringer på et så tidligt stadie, at kvindens sandsynlighed for at blive helbredt for brystkræft er størst mulig. Sandsynligheden for brystkræft stiger med alderen. I Danmark tilbydes derfor alle kvinder i alderen 50-69 år mammografi hvert andet år. Erfaringerne viser, at screening med mammografi har reduceret dødeligheden af brystkræft.

Mammografi ved mistanke om brystkræft: Bruges for at undersøge om det kunne være brystkræft. Mistanke om brystkræft opstår, når lægen eller kvinden kan føle en knude i brystet, hvis der er hud forandringer over brystet, brystvorten er begyndt at vende indad, det siver med væske eller blod fra brystvorten, smerter i brystet eller der kan føles knuder i armhulen.

Endelig anvendes mammografi også hos kvinder, hvor der er mistanke om arvelig brystkræftsygdom. Hos kvinder med den arvelige brystkræftsygdom ”BRCA mutation” er risikoen så høj, at der foretages helt specielle undersøgelser. De øvrige kvinder med arvelig brystkræft følges med mammografi hvert år indtil de bliver 50 år, hvorefter de deltager i den almindelige screening for brystkræft.

Hvad skal der ske ved en mammografi?

Dagen før bør du undlade at bruge deodorant, pudder eller cremer omkring brysterne og i armhulen. Det kan påvirke billederne i form af uklare skygger.

Der er forskel på hvordan mammografien gennemføres afhængig af om det er en screening eller der allerede en mistanke om brystkræft.

Mammografi-screening: Her er der ingen læge tilstede ved undersøgelsen. Sædvanligvis tages billederne, medens du står op. Brystet løftes op og placeres på en plade. Brystvævet tilpasses pladen og hudfolder glattes ud. En øvre plade sænkes ned og brystet presses sammen. Undersøgelsen tager nogle få minutter. Billederne vurderes hurtigst muligt. Er der forandringer på billederne, som tyder på brystkræft, bliver du indkaldt til yderligere undersøgelser.

Mammografi ved mistanke om brystkræft: En læge spørger til symptomer på brystkræft og foretager en undersøgelse af dine bryster. Afhængig af hvad lægen finder ved sin undersøgelse, kan der herefter blive taget billeder som ved screening, ultralyd og lægen vil eventuelt tage en prøve fra knuden i dit bryst. Du bliver henvist til svar på sygehuset. Hele undersøgelsen kan tage op til en time.

Hvad kan en mammografi vise?

Selv om mammografi er en god undersøgelse, er den ikke 100 % sikker. Forandringer i brystvævet kan være vanskelige at tolke. Finder man forandringer bliver du – afhængig af resultatet – en del af et større forløb, som er nøje planlagt.

Er mammografi farlig?

Nej. Ved mammografi udsættes brysterne for en meget lille mængde røntgenstråling. Fordelen ved at få stillet en rigtig diagnose eller opdage brystkræft i tidlig stadie er meget større end risik

Læs videre om Knude i brystet