Udarbejdet af:

Meningitis

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Meningitis (hjernehindebetændelse) er en sjælden men meget alvorlig sygdom. Årsagen er enten virus eller bakterier. Det er betændelse med bakterier som resulterer i dødsfald. Meningitis viser sig ved feber, hovedpine, kvalme, opkastninger, nakke- og rygstivhed. Du skal ringe til lægen med det samme hvis du har mistanke om meningitis.

Omkring 1000 danskere bliver hvert år ramt af meningitis, altså hjernehindebetændelse. Meningitis er således en forholdsvis sjælden men samtidig en meget alvorlig sygdom - hvert år dør flere danskere af meningitis. 

Meningitis er en betændelse i de bløde hinder, der ligger rundt om hjernen. Betændelsen kan skyldes enten virus eller bakterier. I halvdelen af tilfældene skyldes betændelsen virus.

De klassiske symptomer på meningitis er feber, hovedpine, kvalme, opkastninger, nakke- og rygstivhed. Nakkestivhed viser ved, at man ikke kan se ned på sin navle. Rygstivhed viser sig ved, at man med strakte knæ ikke kan bevæge overkroppen op i vinkelret stilling i forhold til benene.

Hvis årsagen til meningitis er bakterier, bliver man meget syg. De klassiske symptomer ses altid og temperaturen er ofte ret høj. Den syge er grå-bleg og ikke helt klar i hovedet - svarer ikke fornuftigt på almindelige spørgsmål. Ofte er vedkommende overfølsom over for lys og lyd - drejer hovedet væk fra lyset eller kan ikke holde ud at høre almindelig støj.  Hertil kommer små røde, prikkede udslæt på huden, som ikke forsvinder, når man trykker på dem med bunden af et drikkeglas. Rent praktisk undersøger man udslættet ved at presse bunden af et glas mod huden samtidig med at man iagttager udslættet gennem glasset. I enkelte tilfælde bliver den syge hurtigt bevidstløs.

I sjældne tilfælde kan en bihulebetændelse eller mellemørebetændelse brede sig til de bløde hinder omkring hjernen og derved give anledning til meningitis.

Ved meningitis forårsaget af virus bliver man knapt så syg. Men de klassiske tegn på meningitis som feber, hovedpine, kvalme, opkastninger, nakke- og rygstivhed ses altid. Temperaturen er 38-39°C.

Dødsfald ved meningitis forårsaget af virus forekommer stort set aldrig. Derimod vil omkring 5-15 % dø af meningitis forårsaget af bakterier. Det alt afgørende er hurtig kontakt til lægen, så behandling kan komme i gang. Jo hurtigere behandlingen startes, jo mindre risiko er der for dødsfald.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Meningitis smitter med spyt, nys og hoste. Smittet med meningitis forårsaget af menigokokker (kaldet smitsom meningitis) er kun af betydning for dem, der bor sammen med den syge. Er der tale om en meningokok meningitis, skal de der bor sammen med den syge, derfor behandles forebyggende (selv om de er raske) med antibiotika. Er meningitis opstået som komplikation til en bihulebetændelse eller mellemørebetændelse smitter den ikke. Er der tale om virus meningitis træffes der ikke særlige forholdsregler - heller ikke for dem, der bor sammen med den syge.

Medicin

Meningitis forårsaget af bakterier skal behandles med antibiotika.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Ring til lægen med det samme.

Kontakt lægen i morgen

Ring altid med det samme.

Kontakt lægen med det samme

Ved mistanke om meningitis.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region