Udarbejdet af:

Klamydia

Klamydia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Klamydia er den hyppigste kønssygdom i Danmark. De fleste kvinder og mænd der er smittet med klamydia, mærker ikke noget til infektionen. Symptomerne på Klamydia kan være udflåd, svie ved vandladning og pletblødninger. Konsekvent brug af kondom beskytter med Klamydia. Lægen kan udskrive effektiv medicin mod Klamydia.

Infektion med klamydia er hyppig. Man regner med at 10-15 % af alle unge (15-25 år) er smittet med Klamydia - de fleste af dem ved det bare ikke.

Klamydia overføres ved samleje uden brug af kondom.

Klamydia kan vise sig ved generende udflåd, sviende vandladning, pletblødninger (især lige efter samleje) og underlivssmerter. Over halvdelen af alle kvinder, der er smittet med Klamydia, mærker det ikke og hovedparten af smittede mænd har slet ingen symptomer. Da kun få kan mærke, at de har klamydia, vil infektionen hurtigt kunne brede sig.

En infektion med Klamydia kan føre til nedsat frugtbarhed – forringet evne til at blive gravid.

Din risiko for at blive smittet med Klamydia er størst, når du skifter partner og ikke anvender kondom. Det er derfor en god ide konsekvent at anvende kondom ved samleje. Hvis du og din partner ønsker at "smide" kondomet, kan det anbefales, at I begge to først bliver undersøgt og måske behandlet for Klamydia hos lægen.

Hvis du har vedvarende udflåd eller du mener, du kan være blevet smittet med Klamydia, skal du gå til din egen læge. Hellere en gang for meget! Der findes en effektiv medicin til dig og din partner.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Brug altid kondom. Hvis du og din partner ønsker at "smide" kondomet, kan det anbefales at I begge to først bliver undersøgt hos lægen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har vedvarende udflåd eller du mener, du kan være blevet smittet med Klamydia, skal du gå til din egen læge. Hellere en gang for meget! Der findes en effektiv medicin til dig og din partner.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region