Udarbejdet af:

Underlivsbetændelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Underlivsbetændelse kan opstå efter en abort eller en fødsel. Men også kvinder med skiftende partner der ikke anvender kondom er i risiko for at få underlivsbetændelse. Smerter i underlivet, udflåd fra skeden og pletblødninger samt feber er tegn på underlivsbetændelse. Sygdommen skal behandles med antibiotika.

Betændelse i underlivet ses hyppigst hos kvinder under 30 år. Sygdommen forårsages af forskellige bakterier, som fra skeden spreder sig til livmoderen og æggeleder og derved giver anledning til betændelsen. Den gamle skrøne om, at kulde kan give anledning til underlivsbetændelse, er aldrig dokumenteret.

Der findes to slags underlivsbetændelse. Den ene opstår efter en abort eller fødsel, hvor bakterier får adgang til livmoderen og æggeleder. Den anden opstår efter samleje, hvor bakterien chlamydia overføres. Følger efter en underlivsbetændelse kan være ufrivillig barnløshed, kroniske underlivssmerter og graviditet udenfor livmoderen. Det er derfor vigtigt både at forebygge og behandle underlivsbetændelse.

Underlivsbetændelse, der optræder efter en abort eller fødsel, viser sig ved smerter i den nederste del af maven - under navlen. Smerterne er som regel lokaliseret i begge sider af maven. Smerterne forværres, når nogen trykker på maven eller hvis man hopper op og ned. Udover smerter har man feber og som regel en øget mængde tykt ildelugtende udflåd fra skeden. De fleste føler sig rigtig syge og ligger i sengen.

Underlivsbetændelse forårsaget af chlamydia kan vise sig på forskellige måder - lige fra ingen gener og til svære smerter i underlivet og høj feber. Mange mærker slet ikke, at de har en underlivsbetændelse med chlamydia. Nogle af kvinderne klager over en øget mængde tyndt vandigt udflåd fra skeden samt hyppige sviende vandladninger. Pletblødning og blødning ved samleje kan også være tegn på betændelse med chlamydia. Endelig kan en underlivsbetændelse med chlamydia vise sig ved kraftige smerter i den nederste del af maven og høj feber.

Der er således to situationer, hvor kvinden har en særlig stor risiko for at få underlivsbetændelse. For det første lige efter en abort eller en fødsel, og for det andet hvis hun har samleje med skiftende partnere, der ikke bruger kondom.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

Underlivsbetændelse skal behandles med antibiotika. 


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Du kan undgå smitte ved at bruge kondom under samleje. En varmepude, rigelig væske og almindelig smertestillende medicin kan lindre smerterne i underlivet.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har mistanke om, at du er smittet med chlamydia. Hvis du i dagene efter en abort eller fødsel får smerter i underlivet, udflåd og feber.

Kontakt lægen med det samme

Hvis dine smerter i underlivet ikke forsvinder ved brug af almindelig smertestillende medicin.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region