Udarbejdet af:

Aldersbetinget langsynethed

Synonymer: Gammelmandsyn
Presbyopi (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Hos alle mennesker aftager evnen til at fokusere med alderen og derved til at se skarpt på ting, der er tæt på. Man kalder det presbyopi eller ’gammelmandsyn’.

De fleste vil derfor få behov for læsebriller, når de når 45-50 års alderen. Selv om man tidligere har fået foretaget en korrigerende laseroperation af langsynethed, nærsynethed eller bygningsfejl, vil man alligevel opleve at få behov for læsebriller med alderen.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Har du besvær med at se læse eller se skarpt på ting, der er tæt på – og er omkring 45-50 år kan du kontakte en optiker. Du kan også købe en plus-brille og anvende den i de situationer, hvor du har svært ved at se helt skarpt.

Hvad kan din optiker gøre?
Undersøge dit behov for briller eller kontaktlinser. Kontaktlinser fås med glidende overgang og nogle kan klare sig med en kontaktlinse i det ene øje.

Kontakt lægen i morgen

Vurdere dit behov for briller/kontaktlinser, og oplyse om muligheden for operation. Det er muligt at behandle aldersbetinget langsynethed med operation, også selv om man eventuelt tidligere har fået foretaget en synskorrigerende laserbehandling. Om det kan lade sig gøre afhænger af, om hornhinden har den rette tykkelse. Der er mulighed for at udskifte øjets linse med en kunstig linse, som har glidende overgang.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region