Udarbejdet af:

Blod i afføringen

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Blod i afføringen skyldes en blødning fra tarmen. Hæmorroider, rifter, kronisk tarmbetændelse og svulster i tarmen er de hyppigste årsager til blod i afføringen. Første gang du opdager blod i afføringen, bør du altid kontakte lægen. Har du både mavesmerter og blod i afføringen, skal du ringe til lægen med det samme.

Blod i afføringen kan være tegn på alvorlig sygdom – som kræft eller kronisk betændelse i tarmen. Men i de fleste tilfælde vil blod i afføringen være tegn på mindre alvorlige sygdomme – som hæmorroider eller rifter i endetarmen.

Hvis du har blod i afføringen er nedenstående spørgsmål vigtige:

Er blodet rødt eller mørkt?
Hvis du skærer dig i fingeren med en kniv, vil det blod, der pibler frem være rødt. Hvis du lader blodet stå i en kop nogen tid, skifter blodet farve og bliver mørkt eller sort. Frisk blod er altså rødt, medens gammelt blod er mørkt eller sort.

Hæmorroider og rifter viser sig typisk som frisk rødt blod. Ved svulster og kronisk tarmbetændelse vil blodet typisk være mørkt og klumpet.

Er der blod på toiletpapiret, overalt i kummen eller blandet med afføringen?
Rødt frisk blod på toiletpapiret efter du har tørret dig eller rødt frisk blod overalt i wc-kummen skyldes som oftest hæmorroider eller rifter i tarmen.

Blod blandet sammen med afføringen eller i klumper kan være tegn på betændelse eller svulster i tarmen. 

Har du smerter?
Har du smerter ved endetarmsåbning, når du har afføring, kan det være tegn på en rift i endetarmen. Har du smerter i selve maven, kan det være tegn på kronisk tarmbetændelse eller svulster i tarmen.

Blod i afføringen skyldes en blødning fra tarmen. Det er vigtigt at finde årsagen til blødningen, da det kan være tegn på alvorlige sygdomme. Nedenfor er de hyppigste årsager til blod i afføringen beskrevet:

Hæmorroide:
Hæmorroider er hyppigt forekommende. Forstoppelse kan føre til dannelsen af hæmorroider. Hæmorroider er åreknuder i den nederste del af endetarmen. Hvis åreknuderne springer, så bløder det. Blodet er frisk rødt og vil tit sprøjte hele wc-kummen til.  Hæmorroider kan behandles med stikpiller og salve. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan operation blive nødvendig.


Rift:
Forstoppelse eller hård afføring kan føre til rifter i endetarmen. Når du har afføring vil riften blive udvidet og det giver stærke smerter i endetarmsåbningen. Frisk rødt blod i striber på afføringen eller blot frisk rødt blod på toilet-papiret er også typisk for rifter i endetarmen. Rifter kan behandles med stikpiller og salve. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan operation blive nødvendig.

Kronisk tarmbetændelse:
En kronisk betændelse i tarmen vil vise sig ved perioder med blodigt slimet tynd afføring og mavesmerter, afløst af perioder hvor din afføring er normal. Kronisk betændelse kan behandles med medicin. I enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt med en operation.

Svulster:
Svulster i tarmen kan være godartede (polypper) eller ondartede (kræft). Svulster i tarmen viser sig på forskellige måder. Blodet i afføringen kan være både rødt, mørkt eller sort. Men mavesmerter, vægttab eller mørkt klumpet blod blandet med afføringen kan være tegn på, at du har svulster i tarmen. Svulster i tarmen fjernes ved operation.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

 

Medicin

Hæmorroider og rifter kan som regel behandles med stikpiller og salve, som lægen kan skrive en recept på. I de fleste tilfælde kan en kronisk betændelse i tarmen også behandles med medicin, som lægen skriver en recept på.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Har du tidligere modtaget behandling for hæmorroider eller rifter i endetarmen med god virkning og generne blot er vendt tilbage, kan du selv genoptage behandlingen med stikpiller eller salve.

Kontakt lægen i morgen

Første gang du opdager blod i afføringen. Hvis du er usikker på, hvad årsagen er til, at du har blod i afføringen. Hvis du har blodigt slimet tynd afføring. Hvis blodet i afføringen er mørkt, sort eller klumpet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har blod i afføringen og mavesmerter.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region