Udarbejdet af:

Ørevoks

Serumen (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Ørevoks renser dit øre. Du skal aldrig rense dit øre med en vatpind. Ørevoks der lukker øregangen til kan give nedsat hørelse og smerter. Du kan selv opløse ørevoks og skylle det ud med en øresprøjte.

Ørevoks består af sekret fra øregangskirtlerne. Ørevoks er let klistret, sådan at støv og andre mindre fremmedlegemer, der kommer ind i dit øre, fanges og løber ud af øret sammen med ørevoksen. På den måde renser ørevoks øregangen. Ørevoks er derfor godt for øregangen og skal ikke skylles væk eller fjernes på anden måde.

Det er misforstået hygiejne at rense øregangen med vatpinde eller lignende. En vatpind der stoppes ind i øregange vil kun fjerne ganske lidt ørevoks, hovedparten af ørevoksen bliver skubbet længere ind og kan danne en klump af ørevoks.

En klump ørevoks, der lukker øregangen medfører nedsat hørelse, øresusen og smerter.

Når klumpen har siddet fast nogen tid, kan der opstå eksem med kløe og væske der løber ud af øret. Der kan tilstøde infektion oveni eksemet og så tiltager smerterne.

Hvad du selv kan gøre

Du må aldrig rense øregangen med en vatpind. Synlig ørevoks, der er løbet ud af øregangen, kan fjernes med en våd klud.
Ved generende ørevoks, kan du på apoteket købe øredråber, der opløser ørevoks. Du kan også købe en øresprøjte og selv forsøge at skylle ørevoksen ud.

Kontakt lægen i morgen

Ved nedsat hørelse og smerter.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region