Udarbejdet af:

Ondt i halsen

Tonsillitis acuta (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Halsbetændelse skyldes oftest en virus og skal ikke behandles med penicillin. En læge kan med en podning fra halsen afgøre, om halsbetændelsen skyldes bakterier, og derfor skal behandles med antibiotika. Kyssesyge bør mistænkes ved en halsbetændelse, der varer længere end 1 uge.

Den hyppigste årsag til halsbetændelse er et forkølelses-virus. Kun hver femte halsbetændelse hos voksne skyldes bakterier som skal behandles med penicillin. Kyssesyge (mononukleose), der skyldes et specielt virus, er en mere sjælden form for halsbetændelse. Man kan kun få kyssesyge én gang i sit liv. Kyssesyge kan ikke behandles med antibiotika.

Virus, der giver halsbetændelse, forekommer især om vinteren. Der kommer først irritation i svælget. Dernæst lette synkesmerter og temperaturstigning til omkring 38,0°C. Der kommer tæthed i næsen og eventuelt løber næsen med tynd sekret, og man hoster. Det er en almindelig forkølelse med ondt i halsen. Man bliver rød inde i halsen, og uden på halsen er der små ømme knuder. Nogle gange kan man se hvide pletter på mandlerne. Der findes ingen behandling mod sygdommen, og det hjælper ikke at få antibiotika. Sygdommen går over af sig selv efter nogle dage. Du kan have gavn af almindelig smertestillende medicin (paracetamol), der kan købes i håndkøb. 

Skyldes halsbetændelsen bakterier, vil generne være værre. Temperaturen er ofte høj, dvs. omkring 39,0°C til 40,0°C. Man bliver rigtig syg og vil helst ligge i sengen. Der er skærende halssmerter, som forværres, når man synker. Der er som regel ingen løbende næse eller hoste. Man bliver højrød i svælget og mandlerne er kraftigt forstørrede med gråhvide pletter. 

Det kan være svært at skelne mellem et virus og bakterie angreb. Lægen kan ved podning fra mandlerne hurtigt afgøre, om halsbetændelsen skyldes bakterier og derfor skal behandles med antibiotika. 

Skarlagensfeber er en halsbetændelse forårsaget af en bestemt bakterie, som udover ondt i halsen og feber også giver udslæt. Udslættet starter i ansigtet og breder sig senere til hals, bryst og arme. Udslættet ligner "gåsehud", men er bare helt rødt. "Gåsehuden" kan mærkes. Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Efter at man har fået antibiotika i 2 døgn, er man feber fri og føler sig meget bedre tilpas. Skarlagensfeber er ikke mere alvorlig end en almindelig halsbetændelse. 

Kyssesyge (mononukleose) er en særlig slags halsbetændelse, som især forekommer hos større børn og teenagere. Kyssesyge viser sig først ved træthed, muskelsmerter og hovedpine i et par uger. Herefter kommer der feber, synkesmerter og hævelse uden på halsen. Mandlerne er kraftigt forstørrede med tykke hvide sammenflydende pletter. Sygdommen varer omkring 2 til 4 uger. Oftest opdages kyssesyge ved, at halsbetændelsen ikke bliver bedre i løbet af en uges tid. Lægen kan med en blodprøve afgøre, om man har kyssesyge. Der findes ingen behandling mod kyssesyge.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Afhængig af hvilken slags halsbetændelse det drejer sig om.

En virushalsbetændelse er meget smitsom, idet virus overføres fra person til person igennem luften. En halsbetændelse forårsaget af bakterier smitter i mindre grad end virus. Hyppigst overføres smitten ved direkte kontakt og ikke igennem luften. Ved kyssesyge kræves der overførsel af en del spyt for at sygdommen smitter - deraf navnet kyssesyge.

Medicin

For at lindre smerterne kan du anvende almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol eller ibuprofen) op til 3-4 gange i døgnet. Kun halsbetændelse, der skyldes bakterier skal behandles med antibiotika. Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Der findes ingen behandling mod kyssesyge.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Ved høj feber bør du være let påklædt, opholde dig i et køligt rum og drikke rigelig med væske. Hvis du har kyssesyge, skal du undgå meget kraftig fysisk aktivitet (f.eks. eliteidræt) i 3 måneder, mens almindelig motion fortsat kan anbefales.

Hvis barnet ikke vil spise, fordi det gør ondt at synke, skal det ikke tvinges, men opmuntres til at drikke rigeligt. Kolde og varme drikke kan lindre smerterne. Nogle børn foretrækker kolde, andre varme drikke, man må prøve sig frem. Det kan også hjælpe at hæve hovedgærdet 15-20 cm med hynder eller bøger, så barnet sover med hovedet højt. For at lindre smerterne i halsen kan man give smertestillende medicin. Ved høj feber skal man klæde barnet af.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har over 38,0°C, kraftige synkesmerter og du er rød i halsen. Hvis du har mistanke om skarlagensfeber med ondt i halsen, feber og udslæt. Hvis du har fået antibiotika for halsbetændelse, og du stadig efter 2 døgns behandling har feber og ondt i halsen. Hvis du har ondt i halsen i mere end 1 uge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har kyssesyge og du får ondt i maven. Hvis du har besvær med vejrtrækningen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region