Udarbejdet af:

Sukkersyge - for lavt blodsukker

Hypoglykæmi (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Er du i medicinsk behandling for sukkersyge, kan dit blodsukker blive for lavt. De første tegn på lavt blodsukker kaldes føling. Når blodsukkeret er tilstrækkeligt lavt, bliver du forvirret, vrøvlende og til sidst mister du bevidstheden. Behandling er mad og væske med sukker.

 

Et for lavt blodsukker er en kendt komplikation til den medicinske behandling af sukkersyge. Medicin mod sukkersyge har til formål at sænke blodsukkeret. Men får man for meget medicin, bliver blodsukkeret for lavt. Især hos patienter, der bliver behandlet med insulin, er i risiko. Men også de der behandles med tabletter for deres sukkersyge kan få et for lavt blodsukker. 

Blodsukkeret afhænger også af hvor meget sukker du indtager og hvor meget du ”brænder af”, når du er fysisk aktiv. Blodsukkeret kan derfor blive for lavt, hvis du af en eller anden grund ikke spiser mad – fx hvis du har en maveinfektion med kvalme og opkastninger.

Løber du et maraton uden at indtage ekstra sukker, kan blodsukkeret også blive for lavt. Alkohol sænker blodsukkeret. Hvis så du drikker alkohol, kan dit blodsukker blive for lavt. 

Symptomer på lavt blodsukker afhænger af, hvor lavt blodsukkeret er. Sukker i blodet er nødvendigt for at hjernen kan fungere normalt. Er blodsukkeret lavt nok, bliver den syge forvirret, vrøvlende og til sidst bevidstløs. De fleste med sukkersyge kan heldigvis mærke at blodsukkeret er lavt inden hjernens funktion påvirkes – det kaldes føling. 

Føling mærkes som en indre uro, rysten på hænderne, hjertebanken, øget sved og sultfornemmelse.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

Der findes medicin mod lavt blodsukker (Glukagon), som skal sprøjtes ind i underhuden. Det kan bruges af pårørende, hvis blodsukkeret er så lavt at den syge ikke kan drikke eller spise.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Mål dit blodsukker regelmæssigt og straks hvis du mærker tegn på føling.
Planlægger du hård fysisk aktivitet, bør du spise lidt ekstra mad. Pas på med alkohol – det sænker dit blodsukker - også dagen efter. Er du syg og ikke kan spise så meget, skal du måle dit blodsukker hyppigere end normalt.
Mærker du tegn på føling skal du straks spise noget druesukker eller drikke et glas sodavand. Bagefter skal du spise noget rigtigt mad, så blodsukkeret holder sig oppe.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har haft føling. Det kan være at din medicinske behandling skal ændres.

 

Kontakt lægen med det samme

Hvis dit blodsukker er lavt og du ikke kan drikke eller spise noget.
Hvis den syge er forvirret, aggressiv eller bevidstløs.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region