Udarbejdet af:

Halsbetændelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Halsbetændelse skyldes oftest en virus og skal ikke behandles med penicillin. Din læge kan afgøre, om halsbetændelsen skyldes bakterier, og du derfor skal behandles med penicillin. Kyssesyge bør mistænkes ved en halsbetændelse, der varer længere end 1 uge.

Halsbetændelse ses hyppigt hos yngre voksne og forårsages enten af virus eller bakterier. Langt den hyppigste årsag til halsbetændelse er virus. Kun hver femte halsbetændelse hos voksne skyldes bakterier og skal behandles med penicillin.

Kyssesyge (mononukleose), der skyldes et virus, er en mere sjælden form for halsbetændelse. Man kan kun få kyssesyge én gang i sit liv. Sygdommen kan ikke behandles med antibiotika.

Virus, der giver halsbetændelse, forekommer især om vinteren. Der kommer først irritation i svælget. Dernæst lette synkesmerter, temperaturstigning til omkring 38,0ºC, tæthed i næsen og eventuelt løber næsen med tynd sekret, og du hoster. Det ligner nærmest en almindelig forkølelse med ondt i halsen. Du bliver rød inde i halsen, og uden på halsen optræder små ømme knuder. Nogle gange vil du kunne se hvide pletter på mandlerne. Der findes ingen behandling mod sygdommen, og det hjælper ikke at få antibiotika. Sygdommen går over af sig selv efter nogle dage, men kan evt. afhjælpes med smertestillende medicin, der kan købes i håndkøb.

Skyldes halsbetændelsen bakterier, vil generne være værre. Temperaturen er ofte høj, dvs. over 38,5ºC (se Feber). Du bliver mere syg og vil helst ligge i sengen. Der er skærende halssmerter, som forværres, når du synker. Der er som regel ingen løbende næse eller hoste. Du bliver højrød i svælget og mandlerne er kraftig forstørrede med gråhvide pletter. Det kan være svært at skelne mellem virus og bakterie angreb. Din læge kan på baggrund af sin undersøgelse og eventuelt halspodning og/eller en blodprøve afgøre, om halsbetændelsen skyldes bakterier og du derfor skal behandles med antibiotika. 

Skarlagensfeber er halsbetændelse forårsaget af en bestemt bakterie, som også giver anledning til et udslæt. Udslættet starter i ansigtet og breder sig senere til hals, bryst og arme. Udslættet ligner "gåsehud", men er bare helt rødt. "Gåsehuden" kan du mærke. Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Efter at du har taget antibiotika i 2 døgn, vil du være feberfri og føle dig meget bedre tilpas.

Kyssesyge (mononukleose) er en særlig slags halsbetændelse, som især forekommer hos større børn og teenagere. Kyssesyge viser sig først ved træthed, muskelsmerter og hovedpine i et par uger. Herefter kommer der feber, synkesmerter og hævelse uden på halsen. Mandlerne er kraftig forstørrede med tykke hvide sammenflydende pletter. Sygdommen varer omkring 2-4 uger. Oftest opdages kyssesyge ved, at halsbetændelsen ikke bliver bedre i løbet af en uges tid. Din praktiserende læge kan med en blodprøve afgøre, om du har kyssesyge. Der findes ingen behandling af kyssesyge.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Afhænger af hvilken slags halsbetændelse du har. En virushalsbetændelse er meget smitsom, idet virus overføres fra person til person igennem luften. Bakterier smitter i mindre grad end virus. Hyppigst overføres smitten ved direkte kontakt og ikke igennem luften. Ved kyssesyge kræves der overførsel af en betragtelig mængde spyt for at sygdommen smitter - deraf kyssesyge.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
Når du er feberfri.

Medicin

For at lindre smerterne kan du anvende smertestillende medicin (acetylsalicylsyre, paracetamol eller ibuprofen) op til 3-4 gange i døgnet. Kun halsbetændelse, der skyldes bakterier skal behandles med antibiotika. Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Der findes ingen behandling til kyssesyge.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Ved høj feber bør du være let påklædt, opholde dig i et køligt rum og drikke rigelig med væske. Hvis du har kyssesyge, skal du undgå meget kraftig fysisk aktivitet (f.eks. marathonløb eller eliteidræt) i 3 måneder, mens almindelig motion fortsat kan anbefales.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har over 38,0ºC, kraftige synkesmerter og du er rød i halsen. Hvis du har mistanke om skarlagensfeber. Hvis du har fået penicillin for halsbetændelse, og du stadig efter 2 døgn på penicillin har feber og ondt i halsen. Hvis du har ondt i halsen i mere end 1 uge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har kyssesyge og du får ondt i maven. Hvis du har besvær med vejrtrækningen. 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region