Udarbejdet af:

Seneskedehindebetændelse i håndledet

Tendovaginitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Seneskedehindebetændelse skyldes en overbelastning af håndleddet og forsvinder oftest af sig selv i løbet af nogle uger. Du skal forsøge at aflaste hånden. Lægen kan udskrive smertestillende medicin, henvise til fysioterapi og give injektion i håndleddet. Ved smerter i flere måneder kan en ortopædkirurg udføre en operation.

Seneskedehindebetændelse i håndleddet er hyppig hos voksne. Seneskedebetændelse skyldes en overbelastning af håndleddet ved gentagne bevægelser og ses fx ved slagteriarbejdere, rengøringspersonale og hos kvinder med små børn. 

Smerterne opstår nogle dage efter overbelastningen og beskrives som en murren i håndleddet, der kan stråle ud i tommelfingeren. Smerterne forværres ved brug af hånden - især når man skal klemme om noget eller løfte en tung genstand. Nogle har derfor besvær med at drikke af et glas eller kan ligefrem tabe ting ud af hånden. 

På oversiden af håndleddet kan der være en mindre hævelse, som er øm.

I de fleste tilfælde forsvinder smerterne af sig selv uden behandling i løbet af nogle uger, hvis bare hånden aflastes.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Da det drejer sig om en overbelastning, bør du undgå aktiviteter og belastninger, som giver smerter. På dit arbejde kan du prøve at ændre dine arbejdsrutiner, men for nogle er det umuligt at undgå belastning af hånden. De fleste klarer dog deres arbejde med tilpasninger. På apoteket kan du købe støttebind, som støtter hånden og hindrer overbelastning. De tager som regel 2-3 uger inden smerterne er væk.

Ved smerter kan du forsøge med smertestillende håndkøbsmedicin.

Kontakt lægen i morgen

Hvis smerterne ikke forsvinder i løbet af nogle dage trods aflastning og brug af smertestillende medicin eller hvis smerterne forværres af dit arbejde. Lægen kan rådgive om aflastning, udskrive smertestillende medicin og henvise til en fysioterapeut. 

Hvis du efter afsluttet behandling hos fysioterapeuten stadig har smerter, kan der blive brug for en injektion med binyrebarkhormon i håndleddet. Virkningen indtræder i løbet af få dage og holder nogle uger. Det er vigtigt, at du samtidig undgår for stor belastning af håndleddet. 

Fortsætter dine smerter trods ovenstående behandling, kan det blive nødvendigt med en operation. Din læge kan henvise dig.

Kontakt lægen med det samme

Ikke nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region