Udarbejdet af:

Eksem i øregangen

Eczema meatus acusticus externus (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Eksem i øregangen er en tilstand, der hyppigst ses hos voksne, men skolebørn kan også rammes. Man regner med at 10 % af alle på et tidspunkt får eksem i øregangen.

Tilstanden skyldes ofte øget fugtighed i luften, eller at der er kommet vand ind i øregangen. Lidelsen ses derfor særlig hyppig i forbindelse med ferie i de varme lande med brug af swimmingpool. Personer, der bruger høreapparat, har også øget risiko. 

Kløe og smerter i øregangen kan være tegn på eksem. Smerten er ofte meget udtalt. Der kan også løbe lidt væske ud af øret. Mange har samtidig let hørenedsættelse. Hvis man trækker udad i øret forværres smerten. 

Eksem i øregangen bliver meget tit kompliceret med betændelse, hvor bakterier eller svampe vokser i øregangen. Ved betændelse tiltager kløen og smerterne i øregangen.

Hvad du selv kan gøre

Du kan forebygge tilstanden ved at lade være med at pille, klø eller rense øregangen. Det er misforstået hygiejne at rense sit øre med vatpind. Det kan føre til eksem og betændelse i øregangen. Hvis du tidligere har haft eksem i øregangen, skal du holde hovedet over vandet – især hvis du bader i swimmingpool eller spa. Hvis der er kommet vand ind i øregangen, kan du tørre øret med en hårtørrer. Det kan ikke anbefales, at bruge ørepropper under badning. Undgå badning helt hvis du har fået eksem i øregangen. Smertestillende medicin i håndkøb kan lindre smerten.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mistænker eksem i øregangen. Lægen kan udskrive øredråber mod eksem og betændelse.

Kontakt lægen med det samme

Hvis tilstanden ikke bedres i løbet af et par dage efter brug af øredråber, bør du kontakte lægen igen. Lægen kan rense din øregang med et sug og lægge en forbinding vædet med medicin ind i din øregang.

 

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region