Udarbejdet af:

Børneorm

Enterobius vermicularis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Børneorm giver normalt ingen gener ud over kløe ved endetarmsåbningen. Børneorm ligner 1-2 cm lange hvide "sytråde". Hele familien skal behandles.

 

De fleste børnefamilier har prøvet at være plaget af børneorm. Børneorm lever i tarmen og bevæger sig ned til endetarmsåbningen, hvor de lægger deres æg.

Børneorm kan give anledning til bekymring, men er en særdeles fredelig sygdom. Normalt giver børneorm ikke ubehag - udover tanken om, at man har orm i tarmen.

Sygdommen ses hyppigst hos børn, men forekommer også hos voksne. Den er ofte spredt til hele familien, når den opdages.

Eneste klage ved børneorm er intens kløe ved endetarmsåbningen om natten, når ormene kravler ud for at lægge æggene. Typisk opdager forældrene eller barnet sygdommen, når de ser ormene. Ormene er 1-2 cm. lange og hvide - de ligner små stykker hvid sytråd, der bevæger sig. Ormene ses omkring endetarmsåbningen eller i afføringen.

Smitte

Sygdommen smitter fra menneske til menneske ved hjælp af æggene. Æggene er meget modstandsdygtige og overleve i op til 2 uger i støv og sengetøj. En bolig kan hurtig blive sat til med æg - det gælder især soveværelset. Har et barn fået børneorm, går man ud fra at hele familien er smittet, også selv om de andre ikke kan finde børneorm i deres afføring. Hele familien skal derfor behandles med medicin.

Daginstitution
Ingen særlige regler. Børn med børneorm kan modtages i daginstitution

Medicin

Børneorm kan behandles med et ormemiddel, som fås på recept. Da hele familien som regel er smittet, skal alle i husstanden behandles.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Smittede personer bør tage bad om morgenen for at fjerne så mange æg som muligt fra endetarmsåbningen. Hyppig skift af sengetøj og undertøj, så æggene fjernes, kan anbefales. Børnenes negle bør klippes korte, så æggene ikke kan afsættes der.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis du opdager 1-2 cm. hvide "sytråde", der bevæger sig ved endetarmsåbningen eller i afføringen.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt. Når børneorm opdages, har de været i tarmen i mange dage.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region