Udarbejdet af:

Blod i urinen hos kvinder

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Synlig blod i urinen kan have flere årsager, men blærebetændelse er en hyppigste årsag. Du bør altid søge læge for at udelukke betændelse, nyresten, blæresten og kræft. Har du synligt blod i urinen, feber og smerter skal du straks kontakte lægen.

Synlig blod i urinen er ikke så sjældent hos kvinder og skyldes som oftest blærebetændelse. Andre årsager er betændelse i urinvejene og stendannelse i urinvejen. Ved betændelser er der udover evt. blod i urinen også hyppig og sviende vandladning samt eventuelt feber. Ved sten i urinvejene er der samtidig smerter i lænden, maven eller i urinrøret.

Det kan være vanskeligt at afgøre om synlig blod i forbindelse med vandladning kommer fra urinrøret, selve blæren eller fra skeden.

Mere sjældne men alvorlige årsager er kræft i blæren eller nyrerne. Sandsynligheden for kræft er størst hos de kvinder, der kun har synlig blod i urinen og hverken smerter eller vandladningsproblemer.

Hos halvdelen af patienterne finder man ikke nogen sikker forklaring på at der er blod i urinen.

Nogle personer får rødfarvet urin efter at have spist store mængder kogte rødbeder.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Du kan ikke selv gøre noget.

Kontakt lægen i morgen

Ved synligt blod i urinen.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har smerter, feber og blod i urinen skal du straks kontakte lægen. Det kan være tegn på nyresten og betændelse på samme tid.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region