Udarbejdet af:

Ondt i nakken

Dolores collum (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Det er meget hyppigt at have ondt i nakken. Smerterne forsvinder som regel af sig selv. Hvis du samtidig med at du har ondt i nakken også har smerter i en arm kan det være tegn på diskusprolaps. Ved feber og forvirring skal man mistænke hjernehindebetændelse - meningitis. Kontakt lægen med det samme hvis du får nakkesmerter, feber og forvirring eller lammelse af armen.

Ondt i nakken er meget hyppigt og forsvinder i langt de fleste tilfælde af sig selv. Ondt i nakken kan skyldes hold i nakken, nakkeinfiltrationer (myoser), skade efter ulykke, diskusprolaps og slidegigt. Hvis man udover ondt i nakken har feber og er forvirret kan årsagen være en alvorlig hjernehindebetændelse. 

Hold i nakken
De fleste har prøvet at have et hold i nakken. Ved et hold i nakken har man ondt i nakken og man kan ikke dreje hovedet til den ene side. Hold i nakken skyldes et forkert vrid i halsen eller dyb søvn i en skæv stilling. Smerterne og stivheden forsvinder i løbet af nogle få dage. 

Nakkemyoser
Spændinger og infiltrationer i nakkemuskulaturen kan give smerter i nakken og spændingshovedpine. Dårlig arbejdsstilling, nedsat syn link , stress link og overbelastning kan give ømme muskler. Smerterne forsvinder af sig selv og kan afhjælpes med nakkeøvelser og smertestillende håndkøbsmedicin. 

Skade efter ulykke
Ulykke med påkørsel bagfra, hvor hovedet først kastes fremad og derefter bagud kan medføre en piskesmældsskade. De fleste har kortvarige smerter i nakken umiddelbart efter ulykken. Enkelte har smerter, stivhed og hovedpine flere dage efter ulykke. Ganske få plages af langvarige gener. 

Diskusprolaps
Rygsøjlen består af firkantede klodser (ryghvirvler)ovenpå hinanden med en stødpude i mellem klodserne - diskus. Midt inde i rygsøjlen løber nervesystemet, som sender nervetråde ud til armene. Hvis stødpuden beskadiges kan den trykke på nervetrådene og der opstår en diskusprolaps. Når det sker opstår der smerter, lammelse og nedsat følesans i armen. 

Slidegigt
Slidegigt i nakken kan føre til af klemning af nervetrådene på samme måde som ved en diskusprolaps. Symptomerne er da også de samme. 

Hjernehindebetændelse
Hjernehindebetændelse er en alvorlig infektion, der kan vise sig ved nakkesmerter, feber, udslæt og forvirring.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

De fleste nakkesmerter, kan du selv behandle med smertestillende medicin i håndkøb. Er smerterne opstået efter en ulykke eller overbelastning, bør du holde dig i ro.

Kontakt lægen i morgen

Ved fortsatte nakkesmerter efter brug af smertestillende medicin.
Ved nakkesmerter efter en ulykke.
Ved nakkesmerter og feber.
Ved nakkesmerter og lammelse af arme.

Kontakt lægen med det samme

Ved feber, nakkestivhed og nakkesmerter.
Ved nakkesmerter og lammelse af armen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region