Udarbejdet af:

Forbrænding

Ambustio (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forbrændinger er hyppige og skyldes oftest ulykker i køkkenet eller brug af åben ild. Afhængig af alvorlighed opdeles forbrændinger i forskellige grader. Den vigtigste og helt afgørende behandling er langvarig skylning med lunken vand. Alle 2. og 3. grads forbrændinger bør vurderes af en læge.

Forbrændinger er en hyppig skade. Halvdelen af alle forbrændinger opstår ved skoldning fra kogende vand, varm kaffe eller varm mad samt fra kogeplader - altså i køkkenet. En anden hyppig årsag til forbrændinger er brug af åben ild. 

Temperaturen ved skoldninger er forbavsende lave. Vand der er 54 grader varm giver dybe forbrændinger i løbet af kun 30 sekunder. Men også vand, der bare er 44 grader varmt, kan ved længere påvirkning skade huden. 

Forbrændinger opdeles i grader afhængigt af hvor dyb skaden er: 

1. grads forbrænding
Strækker sig kun ned i den øverste del af huden og viser sig ved rødme af huden og smerter. Et typisk eksempel er solskoldning. En 1. grads forbrændingen giver ikke længerevarende gener. Udover svien i området i 1-2 dage er der ingen gener. 

2. grads forbrænding
Strækker sig ned igennem hele huden. Viser sig ved smerter, rødme, hævelse af huden samt blærer. Blærerne er væskefyldte hulrum lige under huden - som bobler på huden. Typisk eksempel er skoldning med varm kaffe eller te. En 2. grads forbrænding heler op på 2-3 uger, afhængig af hvor stor og dyb forbrændingen er. 

3. grads forbrænding
Strækker sig ned under huden - ned i fedt og muskler. Viser sig ved en skorpe der kan være hvid eller brun og som dækker et dybt sår. Der er ingen rødme eller blærer. En 3. grads forbrænding gør ikke ondt, fordi nerverne er ødelagt. Typisk eksempel er forbrænding fra åben ild eller kogende vand. En 3. grads forbrænding kan ikke hele - enten må der transplanteres hud over skaden eller også skrumper såret med ar til følge.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Ved enhver forbrænding skal du straks skylle med lunkent (20oC) vand i mindst 1 time. Ofte er 1 time ikke nok. Du skal forsætte med at skylle, indtil smerterne er forsvundet. De fleste vil sige, at der ingen smerter er så længe forbrændingen er under vand, men at det igen gør ondt, når der ikke er vand på området.
Du skal blive ved med at skylle, indtil det ikke gør ondt, selv når der ikke er lunkent vand på forbrændingen. Drejer det sig om forbrænding på hånden eller foden, kan du stikke foden eller hånden ned i en balje med vand. I andre tilfælde kan du skylle med en bruser eller lægge omslag med lunken vand på det forbrændte sted. Hvis forbrændingen er så stor eller dyb, at du vælger at køre på skadestuen, er det også vigtigt at komme vand på forbrænding på vej ind til skadestuen.
Lunken vand fra vandhanen eller havvand er velegnet. Når du er færdig med at skylle, skal du dække forbrændingen med en forbinding.
For at lindre smerterne kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin fx et gram paracetamol 3-4 gange i døgnet.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der stadig er smerter.

Kontakt lægen med det samme

Ved alle 2. og 3. grads forbrændinger. Vælger du selv at køre til lægen, er der vigtigt at du på vej til lægen vedbliver med at skylde med vand.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region