Udarbejdet af:

Tandskader

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Tandskader sker hyppigst som følge af fald eller slag mod ansigtet. Skaderne strækker sig fra små blødninger i tandkødet, over en løs tand og til at en eller flere tænder er slået ud. 

Klik her for at finde din tandlægevagt 

Hvad du selv kan gøre

Den mindste skade består i let blødning fra tandkødet. I det tilfælde er der ingen grund til bekymring eller særlig behandling. En eventuel blødning kan stoppes med isterninger. Løse tænder skal der heller ikke gøres noget ved. Men det kan altid anbefales, at ringe til tandplejen for at høre, om der skal tages et røntgenbillede. Røntgenbilledet skal tages af hensyn til forsikringen. Husk altid at anmelde tandskader til forsikringsselskabet.

Kontakt lægen i morgen

Hvis tanden efter nogen tid bliver misfarvet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har fået slået en af de blivende tænder ud. En tabt tand kan sættes på plads igen. To forhold er afgørende for et godt resultat. For det første skal tanden sættes på plads inden for 1½ - 1 time efter ulykken. For det andet må tanden ikke udtørre. Du kan hindre tanden i at udtørre, ved at opbevare den i gaze vædet med fysiologisk saltvand (let saltet vand). Hvis du ikke har fysiologisk saltvand kan tanden opbevares i mundhulen bag underlæben - men pas på du ikke sluger den.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region