Udarbejdet af:

Solskoldning

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

For megen sol fører til solskoldning, rynket grov hud eller hudkræft. Du skal især passe på solen, hvis du er rødhåret, din hud ikke er vænnet til solen eller hvis du solbader ved en hvid strand eller på havet. Det kan anbefales, at du bruger solbeskyttelsescreme.

Når solen rigtig får magt i løbet af foråret, bliver de fleste i godt humør og mange starter årets solbadning. Fornuftig brug af solen er sundt og dejligt. Men det er kendt, at for meget sol kan give solskoldning, samt at hyppig solbadning fører til rynkning af huden, og en forgrovning af hudens struktur. For meget solbadning kan give hudkræft.

De ultraviolette stråler i sollys medfører skader på hudcellerne. Normalt er huden i stand til at reparere disse skader, men ikke når huden udsættes for solens stråler i længere tid. Solens stråler består af kortbølge UVB-stråler og langbølge UVA-stråler. Det er overvejende UVB-strålerne, der giver skader på hudens celler, medens det overvejende er UVA-strålerne, der giver huden den eftertragtede farve.

Ved en overdosering af solens stråler irriteres huden. Huden reagerer ikke med det samme, men efter nogle timer bliver huden rød, hævet og øm. Efter godt 8 timer kan der komme smerter og rødmen tiltager. Hvis udsættelsen for sollys har været meget kraftig, vil der udvikle sig blærer og smerterne tiltager. I de sværeste tilfælde vil du få feber og føle dig syg. En mild solskoldning forsvinder i løbet af få dage samtidig med, at den ødelagte hud skaller af. De mere alvorlige tilfælde med blærer kan vare uger.

Hvor meget sol skal der til, før din hud bliver skoldet? Det er vanskeligt at svare på. Solskoldning forekommer oftest forår og tidlig sommer, når sollyset rammer kroppen, der ikke er "vænnet" til solen. Det er især når den hvide, blege hud udsættes for solen, at solskoldninger opstår. I området omkring Middelhavet vil din hud blive skoldet efter 30 minutters sollys, medens huden i længere tid kan klare den danske sol uden at blive irriteret. Virkningen af sollys forstærkes ved refleksion fra sandstrand eller havet. Din hud kan derfor kun i kortere tid tåle sollyset ved en hvid sandstrand eller  på havet i en båd. Rødhårede har større følsomhed overfor sollys, og deres hud tåler kun solens stråler i kortere tid.

I nogle situationer reagerer huden meget kraftigt, selv om du ikke har været særlig længe ude i solen. Sker dette, må man mistænke soleksem eller brug af medicin, der øger hudens følsomhed for solstråler.

Soleksem forekommer især hos yngre og viser sig som oftest om foråret, hvor huden endnu ikke har "vænnet" sig til solens stråler. Udslættet er kløende og består af små, blege knopper og røde plamager. De røde plamager er især lokaliseret til ansigtet, medens knopper oftest forekommer på hænder og arme.

Der findes mange forskellige slags medicin, som øger hudens følsomhed overfor solens stråler. Det kan du tale med din praktiserende læge om.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

Du kan i håndkøb købe en creme, der indeholder binyrebarkhormon og som modvirker den værste irritation af huden. Almindelig smertestillende medicin (f.eks. paracetamol) hjælper på smerterne.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er bedst at forebygge solskoldning ved fornuftig solbadning. Husk at være særlig forsigtig om foråret og den tidlige sommer, hvor huden er hvid og mest følsom. Anvend altid solbeskyttelsescreme. Undgå solen på de tidspunkter, hvor solen er strækest, dvs. omkring middagstid. Er du blevet solskoldet, kan smerterne lindres ved at lægge en våd klud over den solskoldede hud.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du stadig, trods din egen behandling, har smerter i huden. Hvis din hud reagerer med rødme og kløe uden overdreven solbadning.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du får feber og kulderystelser.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region