Udarbejdet af:

Hornhindebetændelse

Keratitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Hornhindebetændelse er en betændelse forårsaget af et virus (herpes simplex) og skal behandles af en øjenlæge. Betændelsen opstår typisk ved brug af kontaktlinse eller efter en rift på hornhinden.

Mindre overfladiske rifter i hornhinden og milde former for hornhindebetændelser heler som regel hurtigt under behandling med salve eller øjendråber med antibiotika, og normalt syn genvindes.
Dybere sår og infektioner på hornhinden er en alvorlig tilstand og kan være synstruende.

Ved opheling dannes som regel et ar som kan medføre varigt nedsat syn. Ved brug af kontaktlinser er hygiejne vigtig, og man bør undlade at bruge kontaktlinser, hvis øjnene er irriterede, røde eller der er pus i øjnene. Det er vigtigt, at man har et par briller, der passer, så man ikke “tvinges” til at bruge linserne på trods af gener. Briller skal anvendes ved den mindste irritation i øjet. Ved mistanke om hornhindebetændelse er det vigtigt at medbringe linser, hylstre og rensevæske til øjenlægen til brug for bestemmelse af betændelsens art.

Man må først begynde at bruge linser igen, når øjenlægen har givet ”grønt lys”.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Sørg for ordentlig hygiejne i forbindelse med indsætning og udtagning af linser og rensning af hylstre m.m. Brug ikke linser, hvis øjet er irriteret.

Hvad kan din optiker gøre? Tjekke og informere om brugen af dine kontaktlinser. Henvise til lægen eller øjenlægen.

Kontakt lægen i morgen

Udskrive øjendråber med antibiotika. Henvise til øjenlæge.

Kontakt lægen med det samme

Behandle sår på hornhinden med øjendråber eller salve med antibiotika og eventuelt lægge en forbinding på øjet. I meget svære tilfælde henvises til hospital.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region