Udarbejdet af:

Våde øjne/tåreflåd hos voksne

Epifora (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


I øjets tårekirtler dannes tårer, som fugter øjnene og skyller dem rene for snavs. Tårerne løber ned over øjets hornhinde og slimhinde. Når man blinker med øjet, løber tårerne videre gennem tårekanalerne ned til tåresækken og ender til sidst i næse og svælg. Hvis der er ubalance mellem tåreproduktionen og afløbet til tåresækken, opstår der tåreflåd.

Problemet er relativt hyppigt, og hos de fleste er det forbigående. Når vi er følelsesmæssigt påvirkede og græder, dannes der så mange tårer, at tårekanalerne ikke kan klare afløbet, og tårerne løber derfor ned ad kinderne. Stærkt lys, og blæst, røg eller irriterende luftarter (fx fra løg og chili) kan også føre til så mange tårer, at øjnene løber i vand. Desuden kan allergi, betændelse eller fremmedlegeme i øjet føre til en øget mængde tårer.

Nedsat tåreproduktion, hvor man får tørre slimhinder, kan paradoksalt nok medføre tåreflåd. Det skyldes irritation af slimhinden.

Hvis tårevejsafløbet er tilstoppet eller forsnævret opstår der tåreflåd. Det kan ses ved betændelse af tåresækken eller ved traumer, hvor tårevejene beskadiges.

Når tårerne løber ned af kinderne irriteres huden, som derved bliver rød, og man må konstant tørre øjnene for vand.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Du kan forsøge at undgå de ting, du har erfaring med udløser tåreflåd. Hvis problemet er vedvarende, bør du kontakte lægen. For at undgå hudirritation kan du smøre øjenomgivelserne med uparfumeret ansigtscreme (Vaseline).

Hvad kan din optiker gøre?
Kontrollere at dine kontaktlinser fungerer optimalt. Vurdere behovet for briller/kontaktlinser hvis du har tåreflåd som skyldes at du anstrenger dit øje. Henvise til øjenlæge.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der er infektion i tåresækken kan lægen ordinere antibiotika som tabletbehandling. Ved mere langvarige symptomer kan lægen henvise til undersøgelse og behandling hos en øjenlæge.

Kontakt lægen med det samme

Øjenlægen kan udrede årsagen til tåreflåd. Tilstopning af tårekanalen kan behandles med en operation. Hvis generne ikke skyldes tilstopning, er det ofte en vanskelig tilstand at behandle. Hvis nederste øjenlågsrand er slap, således at den ikke kan opsamle tårerne, kan denne strammes op ved en operation.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region