Udarbejdet af:

Dupuytrens kontraktur

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Dupuytrens kontraktur er en arvelig fremadskridende sygdom i hånden, hvor fingrene bøjes mere og mere. Sygdommen kan i de tidligere stadier behandles med indsprøjtninger i hånden og i de sene stadier med en operation.

 

Dupuytrens kontaktur er en fremadskridende proces, hvor der i håndfladen dannes strenge som bøjer en eller flere af fingrene. Fingrene er til sidst helt bøjede og kan ikke rettes ud – det kaldes en kontraktur.

Dupuytrens kontaktur forekommer langt hyppigst hos mænd og oftest hos mænd over 50-år. Årsagen er ukendt, men arv spiller en rolle.

Sygdommen begynder med dannelse af en eller flere hårde knuder i håndfladen. Fra knuden (-erne) dannes der strenge ud til fingrene. Efterhånden skrumper strengene og fingrene bøjes ned mod håndfladen. Når fingrene ikke kan rettes ud, opstår der problemer med at vaske sig ansigtet, rede sit hår, give hånd og spise. I de fleste tilfælde angribes begge hænder.

Hos nogle ”brænder sygdommen ud” medens den hos andre fortsætter.

I de tidlige stadier af sygdommen, kan sygdommen bremses ved at sprøjte forskellig slags medicin ind i strenge og knuder. I de sene stadier er den eneste behandlingsmulighed en operation. Man vælger operation, når håndens funktion er så nedsat, at det har afgørende betydning i hverdagen – herunder arbejdsfunktionen. Ved operationen fjernes de strenge og knuder, der hindrer senerne i at fungere normalt. Operationen helbreder ikke sygdommen, men de fleste får en klar bedring af håndens funktion og kan vende tilbage til deres arbejde.

Medicin

Behandling med forskellig slags medicin, der sprøjtes ind i strenge og knuder har vist sig at kunne bremse sygdommen.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad kan du selv gøre?

Du kan ikke selv gøre noget for at forhindre udvikling af Dupuytrens kontraktur.

Hvad kan din egen læge gøre?

Så længe fingrene ikke er låst fast og hånden fungerer i dagligdagen, er der ingen grund til behandling. Der kan gå mange år fra den første knude opstår og til fingre låses fast. Er en eller flere fingre låst fast kan lægen henvise dig til en speciallæge.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Speciallægen kan sprøjte medicin ind i hånden og bremse sygdommens udvikling. Hvis det ikke virker kan speciallægen ved en operation fjerne det væv, der holder fingrene bøjet. Langt de fleste opnår derved en god funktion af hånden og kan fortsætte i deres arbejde.