Udarbejdet af:

Øjenskader/Rødt øje

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Øjenskader opstår ved direkte slag mod øjet eller fremmedlegemer i øjet. Øjet ligger beskyttet i øjenhulen, men brud på knoglerne i ansigtet kan også medføre øjenskader, selv om øjet ikke rammes direkte. Alle øjenskader skal tages alvorligt og bør oftest vurderes af en øjenlæge.

Den hyppigste skade er et fremmedlegeme i øjet fx et lille insekt eller sandkorn. Øjet løber i vand, og man gnider sig i øjet. Senere bliver det hvide i øjet rødt. Det kan være vanskeligt at se fremmedlegemet, fordi det ofte gemmer sig oppe under det øverste øjenlåg.

En ridse på hornhinden kan opstå hvis man uheldigt rammes af en negl eller en gren. Hornhinden er den usynlige hinde, der dækker og beskytter pupillen (det sorte i øjet) og regnbuehinden (det farvede i øjet). Øjet begynder at løbe i vand, pupillen trækker sig sammen og bliver mindre, og man oplever stærke smerter i øjet. Et blåt øje opstår som følge af et slag mod øjet og øjenomgivelserne - for eksempel en knytnæve eller en bold. Blødningen i vævet omkring øjet bliver efter nogle dage blåt eller mørkfarvet – og giver anledning til betegnelsen. Misfarvningen forsvinder i løbet af et par uger.
Fyrværkeri giver hvert år anledning til øjenskader hos både børn og voksne, som har undladtat bruge beskyttelsesbriller.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Hvis du har fået noget i øjet, kan du forsøge at finde det og forsigtigt fjerne det med en vatpind. Du kan også forsøge at skylle øjet med sterilt saltvand. Hvis du herefter fortsat kan mærke noget i øjet, bør du kontakte lægen. Hvis der er blod inde i øjet, eller synet er utydeligt, bør du kontakte en øjenlæge eller skadestuen. Anvend altid beskyttelsesbriller, når du arbejder med noget, som kan springe i øjnene og brug ALTID beskyttelsesbriller ved håndtering af fyrværkeri.

Hvad kan din optiker gøre? Fjerne mindre fremmedlegemer eller henvise til lægen eller øjenlægen.

Kontakt lægen i morgen

Lægen kan fjerne et fremmedlegeme og med farvestof se efter sår på hornhinden. Ved mere komplicerede tilfælde henvises til øjenlæge eller skadestuen.

Kontakt lægen med det samme

Øjenlægen kan undersøge for fremmedlegemer og skader på hornhinden og behandle disse. Ved øjentraumer og fyrværkeriskader vil en øjenlæge vurdere om der er sket skader inde i øjet.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region