Øjenskader/Rødt øje
Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet
Øjenskader opstår ved direkte slag mod øjet eller fremmedlegemer i øjet. Øjet ligger beskyttet i øjenhulen, men brud på knoglerne i ansigtet kan også medføre øjenskader, selv om øjet ikke rammes direkte. Alle øjenskader skal tages alvorligt og bør oftest vurderes af en øjenlæge.
Den hyppigste skade er et fremmedlegeme i øjet fx et lille insekt eller sandkorn. Øjet løber i vand, og man gnider sig i øjet. Senere bliver det hvide i øjet rødt. Det kan være vanskeligt at se fremmedlegemet, fordi det ofte gemmer sig oppe under det øverste øjenlåg.
En ridse på hornhinden kan opstå hvis man uheldigt rammes af en negl eller en gren. Hornhinden er den usynlige hinde, der dækker og beskytter pupillen (det sorte i øjet) og regnbuehinden (det farvede i øjet). Øjet begynder at løbe i vand, pupillen trækker sig sammen og bliver mindre, og man oplever stærke smerter i øjet. Et blåt øje opstår som følge af et slag mod øjet og øjenomgivelserne - for eksempel en knytnæve eller en bold. Blødningen i vævet omkring øjet bliver efter nogle dage blåt eller mørkfarvet – og giver anledning til betegnelsen. Misfarvningen forsvinder i løbet af et par uger.
Fyrværkeri giver hvert år anledning til øjenskader hos både børn og voksne, som har undladtat bruge beskyttelsesbriller.