Udarbejdet af:

Blindtarmsbetændelse

Appendicitis acuta (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Blindtarmsbetændelse er en hyppig årsag til mavesmerter. Mavesmerterne starter i den øverste del af maven eller omkring navlen. Senere flytter smerterne ned under navlen og ud til højre for midten. Kvalme, opkastning og feber kan forekomme. Hvis du har mistanke om blindtarmsbetændelse, skal du ringe til lægen med det samme.

Blindtarmen er en lille udposning på tyktarmen. Den er placeret i højre side af maven under navlen. Dens længde er omkring 10 cm, bredden hyppigst 1 cm. Funktionen af blindtarmen er ukendt.

Betændelse i blindtarmen er en hyppig årsag til mavesmerter. Blindtarmsbetændelse forekommer især i 20-30 års alderen, men kan ses hos alle. 

De hyppigste klager ved blindtarmsbetændelse er mavesmerter, kvalme eventuelt med opkastning og feber. Mavesmerterne starter i den øverste del af maven eller omkring navlen. Senere flytter smerterne ned under navlen og ud til højre for midten. Smerterne er vedvarende og forværres ved bevægelse. Hvis du ligger stille i sengen går det meget godt, men så snart du vil svinge benene ud af sengen og gå omkring forværres mavesmerterne.

Sygdommen begynder oftest uden feber. Senere får halvdelen temperaturforhøjelse til mellem 37,6ºC og 38,5ºC. Hver 3. med blindtarmsbetændelse får slet ikke feber. Nogle får altså lettere temperaturforhøjelse, medens andre slet ikke får feber. Det er meget sjældent, at blindtarmsbetændelse giver anledning til temperaturforhøjelse over 39,5ºC. 

Typisk vil det gøre ondt, hvis du trykker på maven - under navlen i højre side. De fleste vil også få ondt her, når de hoster. 

Blindtarmsbetændelse er en vanskelig diagnose at stille - også for lægerne. Halvdelen af dem, der bliver opereret, fordi lægerne mener, der er tale om blindtarmsbetændelse, viser sig ikke at have blindtarmsbetændelse - der er her en anden årsag til mavesmerterne. 

Er blindtarmen fyldt med betændelse, kan den gå i stykker. Det er det samme, der kan ske med en bums eller byld, pludselig springer den og tyk pus løber ud. Hvis blindtarmen springer vil smerterne i maven tage til og temperaturen stige - typisk til mellem 38,5ºC og 39,0ºC. Da der løber pus ud af blindtarmen, er der en risiko for at betændelsen kan sprede sig inde i maven. Hvis det sker, vil temperaturen stige yderligere, mavesmerterne tiltager og du vil føle dig alvorlig syg (ligger helt stille i sengen, har besvær med at tale fornuftigt, føler du er ved at besvime). 

Hvis lægerne mistænker, at du har blindtarmsbetændelse, vil de operere så hurtigt som muligt. Ved operationen fjernes blindtarmen. Det er meget sjældent, der tilstøder komplikationer til operationen. Under 3% af dem, der opereres, vil udvikle betændelse i såret eller i maven.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

 

Hvad du selv kan gøre

Det vigtigste er at ringe til lægen med det samme, hvis du har mistanke om blindtarmsbetændelse.

Kontakt lægen i morgen

Aldrig nødvendigt - du skal ringe med det samme ved mistanke.

Kontakt lægen med det samme

Ved mistanke om blindtarmsbetændelse.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region